nlc.hu
Egészség

Kiderült, hosszú távon mely vakcinák a legjobbak

Hosszú távon a Sinopharm-, a Szputnyik V és az AstraZeneca-oltás teljesít a legrosszabbul

Elkészült az első tanulmány az itthon használt vakcinák hatékonyságának alakulásáról

Megjelent egy tanulmány, amely először közöl adatokat arról, hogy a Magyarországon a koronavírus elleni vakcinák közül melyiknek a hatékonysága idővel hogyan csökken. A Telex számol be részletesen a felmérésről, mely szerint leginkább a kínai és az orosz, illetve AstraZeneca-vakcina hatékonyságán látszik meg az idő, a legjobban pedig a két mRNS-vakcina, azaz a Moderna és a Pfizer–BioNTech oltása tartja magát. Jellemzően ez utóbbit adják itthon harmadik adagként, amelynek főleg a gyorsan csökkenő hatékonyságú vakcinák esetében látványos a hatása.

koronavírus oltás

Fotó: MTI

Magyarország különleges helyzetben van, hiszen hatféle Covid-vakcinát is használunk, amelyekből ráadásul kettőről, a kínai Sinopharm-vakcináról és az orosz Szputnyik V-ről jóval kevesebb adat érhető el a szakirodalomban, így a hazai adatok elemzése tudományos szempontból is kiemelten fontos: kevés olyan ország van még a világon, ahol azonos feltételek mellett, egy nagyjából homogén csoporton lehetne összehasonlítani ennyiféle vakcina teljesítményét. Az ilyen vizsgálatok elvégzésének a vakcinák iránti bizalom erősítésében is szerepe lehet. Mégis viszonylag kevés hazai adat látott eddig napvilágot arról, hogy melyik oltás hogyan teljesít a koronavírussal szemben.

Az idézett tanulmány most vált elérhetővé, a szerzői a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Elemző Munkacsoport hat tagja: Horváth J. Krisztina (SE ESK), Ferenci Tamás (Óbudai Egyetem), Ferenczi Annamária (SE ESK), Túri Gergő (SE ESK), Röst Gergely (Szegedi Tudományegyetem) és Oroszi Beatrix (SE ESK). A Telex úgy tudja, hogy egyelőre preprint, azaz még lektorálatlan kézirat változatban tették közzé, de szerzői már beadták egy nemzetközi szaklaphoz, ahol elbírálás alatt áll.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top