nlc.hu
Egészség

Új kutatás a gyermekkori traumák későbbi hatásairól

Így hat az agyra a traumatikus gyermekkor!

A gyermekkorban elszenvedett traumák hatásai felnőttkorban is érezhetőek, ezt igazolta egy újabb kutatás is.

Egy új kutatás szerint azoknak, akik gyermekkorukban sok negatív tapasztalatot szereztek, felnőttként jobban vonakodnak majd attól, hogy új dolgokat próbáljanak ki. A Psychological and Cognitive Sciences című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzőzi azt vizsgálták, hogy a negatív történések a gyermekkorban (pl. a bántalmazás bármilyen formája, az elhanyagolás, traumatikus családi események, történések), azok felnőttként nagyobb valószínűséggel mutatnak bizonyos kognitív hiányosságokat, különösen a döntéshozatal területén. 

Alexander Lloyd, a Londoni Egyetem kutatója és csapata egy videojátékot hívott segítségül, hogy kiderítse, pontosan milyen hatással vannak a gyermekkori traumák ránk. “A résztvevőknek almát kellett gyűjteniük a fákról. Minél tovább maradtak az adott fánál, annál kevesebb almát tudtak szedni, elmehettek egy másik fához, ahol ismét sok gyümölcs várta őket. Ennek a feladatnak a segítségével ki tudtuk számítani, hogy mennyit nyomnak a latban a közelmúltbeli visszajelzések a régebbi visszajelzésekkel szemben.” Mint kiderült, azok, akiknek traumatikus volt a gyermekkora, sok kevésbé voltak hajlandóak újabb fákat felkeresni,  ami annak a jele, hogy a jutalom számukra kevésbé volt motiváló erő. 

Szomorú kislány

Fotó: Pixabay

“Úgy gondoljuk, hogy eredményeink összefüggésben lehetnek a jutalmak feldolgozásáért felelős agyi régiók fejlődésével, mivel korábbi kutatások azt találták, hogy a kedvezőtlen gyermekkori élményeket átélt egyéneknél a jutalmakra reagálva kisebb mértékű neurális aktivitás figyelhető meg, mint az ilyen élményekkel nem rendelkező egyéneknél”

– mondja Lloyd, aki a következőket tanácsolja a szakembereknek és hozzátartozóknak, ismerősöknek: mivel a negatív gyermekkori élményeket átélt személyek kevésbé hajlamosak új lehetőségeket felfedezni, hasznos lehet a velük dolgozó szakemberek számára, ha megértik, hogy a kedvezőtlen élményekhez társulhat az új dolgok kipróbálásától való vonakodás, és mivel hajlamosak a jutalmazó visszajelzéseket is alulértékelni, ezért segíteni kell nekik abban, hogy ezeket felismerjék, a helyükön kezeljék. 

(via Psychology Today)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top