nlc.hu
Egészség

Vitaminok szedése

Ezeket a vitaminokat soha ne vedd be egyszerre!

A külön-külön valóban egészséges vitaminok és táplálékkiegészítők akár gyengíthetik is egymás hatását, ha közvetlenül egymás után veszed be azokat. A most következő kombinációkat lehetőleg kerüld el!

Magnézium és multivitamin

A magnézium hatékonyan járul hozzá a csontok és az izomzat épségének megtartásához, emellett mentális egészségünk megőrzésében is segítségünkre lehet. Dr. Erin Stokes amerikai orvos-természetgyógyász azonban arra figyelmeztet: soha ne vedd be multivitaminnal egyidejűleg, mivel megzavarhatja a multivitaminban található kisebb ásványi anyagok, például a vas és a cink felszívódását. A magnéziumot ezenfelül a kalciummal vagy cinkkel együtt sem érdemes bevenni, mivel ebben az esetben az anyagok „versenyezni” fognak a felszívódásért. Az előnyök maximalizálása érdekében a magnéziumot és a multivitamint vagy kalciumot, cinket legalább két óra különbséggel vedd be!

D-, E- és K-vitamin

Több tanulmány is kimutatta, hogy a K-vitamin felszívódása csökkenhet, ha más zsírban oldódó vitaminokat, például E-vitamint és D-vitamint vele együtt szedsz be. Bár káros mellékhatásai nincsenek, mégis jobban jársz, ha a felsorolt vitaminok bevétele között is betartod a két órás különbséget.

Vitaminok

Nem mindegy, mit mivel kombinálsz! (Fotó: Getty Images)

Halolaj és Gingko biloba

Az Omega-3-ban gazdag halolaj-kapszulák jótékonyan hatnak a szív egészségére, a gingko biloba készítmények pedig javítják a vérkeringést és a kognitív működést. Dr. Jaydeep Tripathy radiológus arra figyelmeztet: mindkettőnek van vérhígító hatása, és a kettő együttes szedése növelheti a véralvadási zavarok kialakulásának kockázatát.

Réz és cink

A cink segíthet az immunrendszer erősítésében, de megzavarhatja a szervezetben a réz felszívódását. Ha mindkettőt szeded, szintén tartsd be a kétórás szabályt!

Vas és zöld tea

Noha a zöld tea nem táplálékkiegészítő, azonban antioxidánsokban gazdag, fogyasztása segítheti a koleszterinszint csökkentését és a fogyást is.  Dr. Tripathy felhívta azonban a figyelmet arra, hogy vassal nem jó egyszerre fogyasztani, ugyanis az csökkentheti a jótékony zöld tea hatásait. A vastablettát tehát semmiképp ne zöld teával nyeld le!

C- és B12-vitamin

A B12-vitamin fontos szerepet játszik a vörösvértestek termelődésében és az idegrendszer megfelelő működésében. Dr. Airey szerint azonban tanulmányok igazolják, hogy a C-vitamin lebonthatja a B12-vitamint az emésztőrendszerben, csökkentve a B12 felszívódását, ezért e két vitamin bevétele között is célszerű legalább két órát várni.

  via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top