nlc.hu
Egészség

Majomhimlő Európában

Újabb majomhimlős eseteket találtak Európában

Már Németországban is felbukkant a majomhimlő, ám a virológus szerint a fertőzés nem hasonlítható a koronavírushoz, mert emberről emberre nehezen terjed a vírus.
Egy himlővírus mikroszkóp alatt

Megjelent a majomhimlő Németországban is: egy bajorországi betegen vettek észre bőrelváltozásokat csütörtökön, majd kimutatták nála a fertőzést. Franciaországban egy, Belgiumban kettő fertőzöttet találtak, az Egyesült Királyság pedig 11 új esetet jelentett pénteken– írja a hvg.hu.

Eddig ezekben az országokban bukkant fel a majomhimlő: Egyesült Királyság, Portugália, Spanyolország, Egyesült Államok, Kanada, Svédország,
Olaszország, Franciaország, Belgium, Ausztrália, Németország. A világon eddig több mint 100 esetről tudni, az első európai megbetegedést május 7-én jelentették Angliából.

Kemenesi Gábor virológus a Facebookon azt írta a majomhimlőről:

Semmiképpen sem hasonlítható a COVID-19-hez, nem várhatóak komoly esetszámok, hiszen ez egy emberről emberre nehezen terjedő fertőzés.

A szakember hozzátette, hogy korábban is voltak behurcolt esetek, minimális terjedéssel. A mostani fertőzéssorozat érdekessége, hogy egyelőre járványügyileg nem köthetőek az esetek egymáshoz, a terjedés módja, mintázata és a forrás egyelőre nem vagy csak részben ismert, ennek feltárása folyamatosan zajlik.

  • A majomhimlő elsősorban állatról emberre terjed, legvalószínűbb természetes gazdái Közép- és Nyugat-Afrikában élő rágcsálók. Ahogy a neve is mutatja, a megbetegedés elsősorban a főemlősöket érinti, ám sikeres átugrás után emberről emberre is képes limitált terjedésre.
  • A vírusnak két variánsa van: egy súlyosabb lefolyású, és jobban terjedő, valamint egy enyhébb megbetegedést okozó, amely kevésbé terjed jól emberről emberre. Úgy tűnik, a mostani helyzetet az utóbbi, enyhébb változat, a nyugat-afrikai variáns okozza.
  • Az eddigi legnagyobb dokumentált járvány 2017-ből Nigériából ismert, mely során több száz emberi megbetegedést regisztráltak. A vírus Afrikán kívül behurcolt esetek formájában jelent meg.

A tünetek általában a fertőzéstől számított 5-13 nap múlva jelennek meg. Kezdetben könnyen összekeverhetőek más megbetegedéssel: fáradtság, láz, nyirokcsomó-duzzanat, izomfájás, hátfájás.

A láz megjelenése után 1-3 nappal jelentkeznek a tipikus tünetek:

kiütések jelennek meg főként az arcon és végtagokon, amelyek más himlőfertőzéshez hasonlóan kiemelkednek, feltelnek majd idővel kifakadnak és leszáradnak.

Célzott terápia nincs a majomhimlő ellen, csak tüneti kezelés, bár az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák bizonyos fokú védelmet nyújtanak ellene.

Az Egészségügyi Világszervezet sürgősségi ülést hívott össze a majomhimlő miatt.

(Kiemelt kép: Roger Harris Science Photo Library via AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top