nlc.hu
Egészség

Termékenységi problémák megoldása

A termékenységi problémákra komplex megoldás kell

Meddőség esetén nehéz statisztikákról beszélni, hiszen az egyik legalapvetőbb emberi vágy a családalapítás. Ha egy pár nehézségekkel szembesül a fogantatás terén, vagy egy nő küzd nőgyógyászati problémákkal, minden orvosi és lelki támogatásra szüksége lesz, amit sajnos gyakran nem az állami szektorban kap meg.

A meddőség az egész párkapcsolatot tönkreteheti

Az érintettek joggal félnek az előttük álló procedúrától, hiszen gyakori, de annál összetettebb problémáról van szó. Ma Magyarországon mintegy 150-200 ezerre tehető azon párok száma, akiknél valamilyen probléma merül fel a fogamzás folyamatában. Sokan gondolják, hogy meddőnek azokat nevezzük, akik hosszú éveken át járnak vizsgálatokra és próbálkoznak eredménytelenül, azonban szomorú szembesülni a ténnyel: a WHO állásfoglalása szerint már 12 hónap sikertelen próbálkozás után meddőnek minősül a pár, ha pedig a nő 35 év fölött van, akkor ez az idő fél évre csökken.

Az általános nézettel ellentétben a család nő és a férfi tagjai között általában ugyanolyan arányban merül fel a meddőségi probléma, az esetek negyedében akár mindkét félnél egyszerre jelentkezhet valamilyen termékenységi akadály, és a próbálkozó párok több mint tizedénél soha nem derül fény arra, hogy mi okozhatja a meddőséget. Az állami betegút ráadásul legtöbbször szövevényes, az ellátás pedig sokszor kivitelezhetetlen és megalázó helyzeteket teremt. Nem csak az évekig tartó terméketlenséggel, de az ugyanennyi időre elhúzódó vizsgálatokkal is számolniuk kell az érintetteknek.

A komplex ellátás sokat gyorsíthat a folyamaton

A Wáberer Medical Center nőgyógyászatra specializálódott centrumához nem csak fogantatási gondokkal fordulhatnak az érintettek, hanem bármilyen nőgyógyászati problémával. Folyamatosan mérik a hozzájuk forduló betegek igényeit, ez alapján pedig az a tapasztalat, hogy komplex vizsgálatokra és átlátható betegútra van a legkomolyabb igény.

Dr. Mári Róbert, a Wáberer Medical Center ügyvezető igazgatója szerint az ortopédia, a kardiológia után a nőgyógyászat a következő olyan specializált centrum, amely a diagnosztikától egészen a műtéti terápiás megoldásig komplex ellátást biztosít.

„A hozzánk forduló betegek igényeire folyamatosan figyelve úgy gondoltuk, hogy megérett az idő egy ilyen centrum létrehozására. 

A központ nagy előnye, hogy minden területen kiemelt szakértelemmel rendelkező orvosokkal dolgozunk.

A centrum egyik legfontosabb üzenete a minden területre kiterjedő prevenció: megelőzés céljából évente javasolt nőgyógyászati szűrővizsgálatot végeztetni, panaszok esetén pedig feltétlenül érdemes szakorvoshoz fordulni, hiszen a kezeletlen, gyulladásos folyamatok nagyobb problémákat, komoly betegségeket, sőt, meddőséget is okozhatnak.

A Wáberer Medical Center nőgyógyászati profilja négy területre koncentrál, melyek jól kiegészítik egymást.

  • Az egyik ilyen az onkológiai szűrés, mely fontos szerepet tölt be a prevencióban, hogy minél inkább megelőzhetők legyenek a daganatos megbetegedések – nem csak a méhnyakrák, hanem a méhtest vagy a petefészekrák is.
  • A másik terület, a vérzészavarok szintén jelentős tömegeket érintenek. Ezek hátterében funkcionális vagy szervi eltérések is állhatnak.
  • A harmadik probléma az endometriózis, mely szintén jelentős részét érinti a mai női társadalomnak. Nagyon fontos, hogy a betegség teljes kivizsgálása és a terápia végigkövetése egy egyszerű betegút keretein belül történjen.
  • A negyedik profil pedig a Meddőségi Központ, ahol a csökkent teherbeesési képességekkel rendelkező nők kivizsgálása és a megfelelő terápia biztosítása zajlik.

A termékenységi problémákra komplex megoldás kellKözvetlen kapcsolat a meddőségi központtal

A centrum ügyvezetője azt is hangsúlyozta, hogy a nőgyógyászati központ kizárólagos szerződést kötött az „Iscare” pozsonyi székhelyű, Európában is vezető helyen álló meddőségi központtal, ami hatalmas előrelépés minden érintett magyar nő számára.

„Az Iscare egy európai reprofit csoport tagja, éves szinten ez a csoport közel 35 ezer mesterséges megtermékenyítést végez. Velük kötöttünk kizárólagos megállapodást, amiből a magyar nők is profitálhatnak, hiszen a komplett kivizsgálási csomagot már itthon, helyben el tudják érni, a meddőségi központba pedig már csak akkor mennek ki, amikor a petesejt ténylegesen beültetésre kerül.”

Egyenes és egyszerű betegút

Dr. Koiss Róbert nőgyógyász – onkológus fontosnak tartja, hogy a Wáberer Medical Center nőgyógyászati központja rövid betegutat biztosít, emellett célratörő és hatékony terápiát tud nyújtani a betegek számára, szemben az állami ellátással, ahol a betegutak szerteágazók, a betegek pedig gyakran egyszerűen elvesznek, csapdába esnek.

Dr. Koiss Róbert nőgyógyász – onkológus

Dr. Koiss Róbert nőgyógyász – onkológus

„Nálunk a kivizsgálás elejétől a végleges terápiáig egy úton halad a beteg, minden létező vizsgálatot egy intézményen belül oldunk meg. Már az elsődleges járóbeteg szakellátás sem csak ultrahang vizsgálatból vagy kenetvételből áll, hanem a laborvizsgálatokat és a képalkotó diagnosztikákat is itt végezzük: CT-t, röntgent, MR-t is tudunk biztosítani. Minden vizsgálat után konzultálunk betegeinkkel, ezután tudjuk megállapítani azt, hogy szükséges-e olyan további terápiás beavatkozás, mely fekvőbeteg hátteret igényel. A korszerű műtői háttérrel ez sem akadály.”

Párok termékenységi vizsgálata egy helyen

A Meddőségi Központba általában párok érkeznek. Dr. Koiss Róbert szerint a szakorvosok a legegyszerűbb és a legkönnyebben kivitelezhető laborvizsgálatokkal, illetve spermatológiai vizsgálatokkal indítják a kivizsgálás folyamatát, ám nem állnak meg az első lépésnél, hanem végig segítik a párokat abban, amire a gyermekvállaláshoz szükségük van.

„A diagnosztikai vizsgálatokon át a szervi elváltozásokat gyógyító műtéti beavatkozásokig a folyamat minden állomásán tudunk segítséget nyújtani. Amikor a kivizsgálások megtörténtek, és lehetőség van arra, hogy lombikközpontba tudjuk őket irányítani, akkor a kizárólagos szerződésünk alapján az összes vizsgálati eredményükkel már készen küldjük a betegeket. Ennek az a legnagyobb előnye, hogy rövidíteni tudjuk az utat, hogy ne vesszen el az útvesztőben és ne szenvedjen feleslegesen a csökkent teherbeesési képességű beteg. 

A biztos betegút felállításával rövid és hatékony terápiát tudunk biztosítani, és a terápián átesett betegekkel sem szakad meg a kapcsolat: a folyamatos kontroll és a visszajelzések biztosítják azt, hogy a beteg állapotát nyomon tudjuk követni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top