nlc.hu
Egészség

Magyarországon még nem elérhető az ötödik oltás

Hiába akar valaki ötödik oltást, egyelőre nem kaphatja meg

Miközben ismét egyre több a fertőzött, vannak, akik nem kérhetnek újabb boostert, még akkor sem, ha fél éve kapták meg a negyedik adagot.

A 444.hu egyik hatvan év feletti olvasója már több mint öt hónappal ezelőtt kapta meg a negyedik koronavírus elleni oltását, és úgy gondolta, itt az ideje az újabb emlékeztető oltásnak.

Mivel nincs működő oltópont ott, ahol lakik, ezért elutazott Zalaegerszegre, és itt kiderült, hiába áll sorba, nem kaphat újabb vakcinát,  a jelenlegi szakmai ajánlások alapján ugyanis az ötödik oltás felvétele nem javasolt.

Földi Anikó főnővér oltáshoz készíti elő a koronavírus elleni vakcinát a békéscsabai Réthy Pál kórházban

Földi Anikó főnővér oltáshoz készíti elő a koronavírus elleni vakcinát a békéscsabai Réthy Pál kórházban 2022. július 8-án (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Az Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális ajánlásában valóban nem szerepel ötödik oltás, csak negyedik, amit minden 18. éven felüli kérhet, ha harmadik oltása óta már eltelt legalább négy hónap, így viszont nem tudni, mi a teendő akkor, ha valaki már az év elején megkapta a negyedik oltást, amelynek beadása óta sokaknál bőven eltelt már hat hónap.

Mindeközben pedig Magyarországon meredeken növekszik az új fertőzöttek száma, a legújabb hivatalos tájékoztatás szerint az elmúlt héten összesen 10 255 új fertőzöttet igazoltak, ami 2219 fővel több, mint az azt megelőző héten. Sajnos a járvány halálos áldozatainak száma is emelkedik, a elmúlt héten elhunyt 40 többségében idős, krónikus beteg. Jelenleg egyébként 866 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top