A szakorvos figyelmeztet: ezek a gyerekeket fenyegető veszélyek bújnak meg a hashtages kihívás mögött

nlc | 2022. Július 21.
Nem telik el úgy nap, hogy ne bukkanna fel egy-egy újabb kihívás vagy hashtag a közösségi médiában, mely gyermekek és fiatalok millióit mozgósítja. Az egyik, a hazánkban is egyre népszerűbb #depressionmeal, mely kalória- és szénhidrátdús receptek megosztására ösztönöz, levertség vagy éppen depressziós hangulat esetére. Dr. Farkas Kitti, intenzív terápiás szakorvos a szülőket figyelmezteti a veszélyekre.

Hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a #depressionmeal hashtag, mely alatt olyan recepteket találhatunk, mint a csipszes szendvics, a vajas főtt tészta, az energiaital egy szál cigarettával vagy éppen egy pohár  vörösbor. Az ártatlannak tűnő, humoros videók azonban elbagatellizálhatnak komoly, mentális problémákat vagy adott esetben káros hatással lehetnek a gyermekek testi és lelki fejlődésére.

„Egyfelől örömteli, hogy az új generáció sokkal nyíltabban kezeli a mentálhigiéniás nehézségeket, és egyre kevésbé számít tabunak a pszichológushoz járás és a lelki egészség. A fiatalokra jellemző módon a komoly figyelemfelhívás mellett megjelennek a vicces, ironikus hangok is, ez természetes velejárója, hiszen a humor is egy megküzdési stratégia – magyarázza Dr. Farkas Kitti. –  Szülőként azonban nagyon résen kell lenni, hogy milyen közösségi médiás tartalmakat fogyaszt gyermekünk, és nyíltan kell vele beszélnünk azokról, amiket lát. Ilyen például a depressionmeal hashtag is.”

@rjambon

#depressionmealcheck #fyp

♬ original sound – Brittany

Az orvos arra hívja fel a figyelmet, hogy a depressziót, mint klinikai állapotot nem szabad félvállról venni, megfelelően kell diagnosztizálni és a kezelőorvos javaslata alapján egyénre szabott terápiával kezelni. A depresszióval küzdő emberek számára az étkezés, pláne az egészséges táplálkozás valóban kihívást jelenthet, azonban oda kell figyelni arra, hogy „egészséges lelki állapotban” milyen üzeneteket dolgozunk fel magunk számára ezekből a videókból.

A gyerekek a közösségi média hatására egyre korábban kezdenek a testképükkel foglalkozni és nagyon könnyen rossz útra terelhetik őket az efféle tartalmak, súlyos csapdába kerülhetnek, binge eating, bulimia vagy akár anorexia is kialakulhat, ha hosszú távon tápanyag- és vitaminszegény fogásokat vesznek magukhoz

– mondja Dr. Farkas Kitti.

„Mint mondjuk az olvasztott csokoládéba mártogatott hamburgerbuci – hívja fel a figyelmet a szakorvos. – Továbbá rendkívül veszélyesnek találom, hogy a hashtag alatt a cukros energiaitalok, az alkohol és a cigaretta vagy egy csésze presszókávé is teljes értékű étkezésként jelenik meg. Hazánkban közel egymillió alkoholista van, a szenvedélybetegek kezelése perifériára szorult a pandémia alatt, kiemelten fontos, hogy az új, felnövő generáció már betegségként tekintsen az alkoholizmusra, ne pedig a problémamegoldás módszere legyen az egy pohár – vagy akár üveg – bor, sör és rövidital.”

@bellalazzareschi

depression meal check! nyc newyorkliving healthyrecipes coffeemate cheese gerkins

♬ original sound – Bell

Fotó: Flow PR

Az egészségtelen táplálkozásra ösztönző videók, pláne, amikor túlsúlyos influenszerek humorforrásként használják ezeket a recepteket a tartalomgyártásban, rendkívül káros hatással lehetnek a gyermekek és a fiatalok fejlődésére. A szakértők, gyermekendokrinológusok, gyermekorvosok mind azt mondják, hogy a gyermek túlsúlya a család szokásai miatt alakulnak ki – azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, ha az általuk követett véleményvezérektől is ezt az életformát látják.

„Orvosként, aki dolgozik az intenzív osztályon, és dolgoztam a Covid-részlegen az elmúlt hónapokban, fontos feladatomnak tartom a lehető leghangosabbra tekerni a hangerőt, hogy a túlsúly borzasztó kockázat. Ne gondoljuk, hogy a gyerekeink kikerekedését majd nyáron úgyis lemozogják – hangsúlyozza Dr. Farkas Kitti. –

Az első és legfontosabb, amit tehetünk az, hogy együtt mozog a család és figyelünk az életmódunkra. A közös falás, nasi hegyek, chipsek, felvásárlása helyett étkezzen együtt a család. Ez kiváló alkalom arra is, hogy beszéljünk gyermekeinkkel a közösségi médiás trendekről, a mentális egészségről.

 

Azon fiatalok, akiknek szülei nem figyelnek a gyermekük közösségimédia-aktivitására, sokkal gyakrabban küzdenek negatív önképpel, káros táplálkozási szokásokkal, mint azok, akiknek a szülei követik gyermekük aktivitását, és nyíltan beszélgetnek arról, hogy nem feltétlenül valóságos, amit a fotókon látnak. Fontos, hogy ez utóbbit a szülők se felejtsék el.”

@hieronyma_

but fr ty all for the suggestions they were v helpful

♬ original sound – DeAndre Ricketts

Tanulmányok szerint a magyar ember az egyik legszorongóbb, depresszióra leginkább hajlamos, pesszimista nemzet, ezért sem szabad szülőként engedni, hogy egy-egy trend a közösségi médiában jelentéktelenítse a depressziót gyermekeink szemében. „Ha úgy látjuk, hogy gyermekünk tartós stresszel küzd, vagy hosszú távon a letargia jeleit mutatja, cselekedjünk. Tanítsuk meg neki, hogy a csokin és a csipszen kívül más is segíthet jobb hangulatba kerülni – javasolja a szakember. – Kritikus esetben természetesen csakis a szakorvos tanácsait kövessük, azonban a megelőzésben fontos szerepe van az egészséges táplálkozásnak és a mozgásnak is.”

Dr. Farkas Kitti javaslatai nem csak a gyermekeknek, de a felnőtteknek is segíthetnek megküzdeni a mindennapok nehézségeivel, mivel a tartós stressz pedig depresszióhoz, kiégéshez vezethet.

Végezetül pedig fontos felhívni a figyelmet arra is, hogy a szülő felelőssége, hogy segítsen feldolgozni és megérteni, amit a gyermek a (közösségi) médiában lát, és adott esetben felülvizsgálni, hogy milyen tartalmakat fogyaszt. Egyes véleményvezéreknek nem feltétlenül gyermekünk a célközönsége, de a tartalmak eljuthatnak hozzájuk. Ezért is életbevágó az őszinte és nyílt kommunikáció akár egy-egy 15 másodperces TikTok videó esetében is.

Exit mobile version