nlc.hu
Egészség

Depressziós betegek száma

20 év alatt a duplájára nőtt az antidepresszánsok fogyasztása Magyarországon

Pszichoterápiával is gyógyítható a depresszió.
depresszió

Egyre több depressziós beteg jut kezeléshez, ezért fordulhat elő, hogy az elmúlt 20 évben megduplázódott az antidepresszáns gyógyszerek fogyasztása Magyarországon az RTL Híradó által megkérdezett pszichiáter szerint. A depresszió kezelésére felírt gyógyszerek fogyasztásáról a fejlett országokat tömörítő OECD vezet statisztikát. Azt vizsgálják, hogy ezer emberből hányan szednek antidepresszánst.

Míg 2020-ban ezer magyarból 14 szedett gyógyszert, addig 2022-ben már 30 – derült ki az OECD  adataiból. A legmagasabb fogyasztást Izlandon mérték, ott a 2022-es adatok szerint ezerből 157-en szednek antidepresszánst, míg 2 évvel korábban csupán 71-en.

„A felnőtt lakosság 3 százaléka szed folyamatosan antidepresszánst, jóllehet az orvosi értelemben vett depressziós betegség aránya a lakosságban 7-8 százalék. Nagyjából ugyanennyi Európa más országaiban is, tehát ez a 3 százalék azt jelenti a 7-8 százalékhoz képest, hogy a depressziós betegeknek még mindig kevesebb mint a fele kap kezelést” – nyilatkozta Rihmer Zoltán, Széchenyi-díjas pszichiáter professzor.

A depresszió tünete lehet a lehangoltság, a szomorúság, érdeklődés csökkenése, örömtelenség érzése, alvászavar, bűntudat, halálvágy. Rihmer Zoltán szerint ezeket egyre többen felismerik. „Egyre többet beszélünk erről, terjednek az ismeretek. Mindenki megtudja, hogy ez egy betegség, amire van gyógyszer és pszichoterápia, azaz gyógyítható. Egyre több depressziós beteg fordul pszichiáterhez” – mutat rá a szakember.

Kiemelt fotó: illusztráció, iStock

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top