nlc.hu
Egészség

Az Instagram-fotók és a depresszió

Instagram-fotóid elárulják, ha depressziós vagy

A mesterséges intelligencia megmondja milyen a lelkiállapotod, pusztán abból, hogy milyen filtereket használsz.

Egy kutatás szerint Instagram feeded nem csak betekintést enged ismerőseidnek aprócska világodba, de fotóid a mentális egészségedről is sokat mesélnek.

Andrew Reece és Christopher Danforth, a Harvard és a Vermont Egyetem két munkatársa szerint, az Instagram-fotókon alkalmazott szűrők és színbeállítások alapján megállapítható, hogy az adott felhasználó depressziós-e. A színek telítettségből és az arc kifejezéséből a mesterséges intelligencia algoritmusa jóval pontosabban meg tudta határozni a depresszióra való hajlamot, mint az emberek nagy része, akik csak a vidámság és a szomorúság jeleit keresték az arcokon. További eredmények azt is igazolták, hogy ezzel a módszerrel az A.I. már akkor képes jelezni a bajt, amikor az még nem diagnosztizálható.

Lehangolt tinédzser

fotó: Getty Images

„Úgy gondoljuk, hogy ennek az eszköznek egy fejlettebb változata inkább a szűrésben és értékelésben lehet majd segítségünkre, nem pedig a kezelésben – magyarázzák a kutatók. – Az általunk használt algoritmus összefüggéseket, mintákat keres a milliónyi adatpontban, hogy levonja a következtetéseket az egyén mentális állapotával kapcsolatban. Gondoljunk csak bele, ha valakinek rengeteg sötétkék fotója van a falán, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy problémája lenne. Az illető egyszerűen csak szeretheti a bálnás vagy áfonyás képeket.”

Az A.I. 44 ezer Instagram-fotót elemezett 166 felhasználótól. A depresszióval küzdőket arra kérték, hogy osszák meg mentális egészségügyi előzményeiket, beleértve a diagnózis dátumát is.

A kutatók arra jutottak, hogy a sötétkék árnyalatú képek a depresszióra utalhatnak, és minél több megjegyzést kap egy bejegyzés, annál nagyobb a valószínűsége, hogy depressziós személy posztolta azt.

A szűrők közül a fekete-fehér „Inkwell”-t használják a legtöbben, de jellemző az is, hogy kerülik a szűrők alkalmazását, míg az egészséges emberek inkább a „Valenciát” és a melegebb tónusokat részesítették előnyben. Pozitív lehet még az „X-Pro”, „Hefe” és „Amaro”, depresszióra utalhat még a „Creama”, „Willow” és „Reyes” szűrők használata.

Meglepő módon sokkal több szelfit találtak a mentális betegséggel küzdők Instagramján, mint az egészségesekén, de kevesebb a képeken megjelenő személy is, ami az elszigeteltségre utalhat. 

Elképzelhető, hogy a jövőben a fotóid alapján fog a mesterséges intelligencia szakember segítségét kérni? Nem valószínű, de egy terapeutának például hasznos lehet a felmérésben, vagy a kezelés alatt.

Forrás: via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top