nlc.hu
Életmód

Depresszió tünetei és kezelése

Miről ismerheted fel a depressziót?

Természetes dolog, hogy időnként elönt minket a szomorúság és a kilátástalanság. De a depresszió egy teljesen más téma, bárki bármit mond, ez egy komoly betegség, ezért is fontos, hogy felismerjük az elkezdődő tüneteken másokon, de akár saját magunkon is. Összeszedtük, mire érdemes figyelni.

Mi is az a depresszió és mi okozza?

Ha valaki hetekig, hónapokig levert és rosszkedvű, akkor elkezdhetünk gyanakodni, hogy fennáll nála a depresszió. Ez a betegség akadályozhatja a tiszta gondolkodást, az élethez való hozzáállást teljesen megváltoztatja, és megnehezíti a mindennapi feladatok elvégzését is.

A betegség elég gyakorinak számít, de ha időben felismerik, akkor jól kezelhető. Azonban ehhez elengedhetetlen, hogy a depressziós személy minél előbb elinduljon a gyógyulás felé, kapjon lelki és fizikai segítséget, és nem mellesleg kellő támogatást az őt körülvevőktől.

A depressziót kiváltó okok egyénenként változóak, de sok esetben egy megrázó esemény, haláleset, más betegség kiderülése az okozó. Ilyen helyzetekben természetesen mindenki szomorú, és nem tud mit kezdeni a rá nehezedő mérhetetlen fájdalom súlyával. Azonban sokaknál ez mély depressziót okoz, ami miatt legvégső esetben életveszélyes helyzetekbe is sodorhatja az illetőt.

Egy fiatal nő egyedül ül a földön otthonában és sír.

Ne vegyük semmibe a jeleket!
Fotó: Getty Images

A depresszió felismerhető és megbúvó jelei

Van néhány általánosnak nevezhető depresszióra utaló tünet, amelyeket nem lehet nem észrevenni:

  • szomorúság, sírás, levertség
  • érdektelenség, fáradtág, energia nélküliség
  • szorongás, nyugtalanság, ingerlékenység
  • nagy mennyiségű evés vagy éppen étvágytalanság

Ezeken kívül fennállhatnak kevésbé egyértelmű jelek, de odafigyeléssel ezek is észre vehetőek:

  • egyre süllyedő önértékelés: önbizalom elvesztése, túlgondolás, problémák felnagyítása
  • napi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése
  • csökkenő koncentrációképesség
  • halállal kapcsolatos gondolatok felmerülése
  • fásultság, libidócsökkenés

A depresszió betegsége a gyerekeknél is ugyanúgy kialakulhat, mint felnőtteknél. Ha egy gyermek depressziós, akkor sokszor betegnek tettei magát, huzamosabb ideig nincs kedve iskolába menni, aggódni kezd, hogy szülei meg fognak halni vagy, hogy rosszul fog teljesíteni az iskolában.

Egy iskolás lány a térdére borulva, egyedül ül az iskola lépcsőjén.

Nem kifogások, hanem a depresszió jelei! (Fotó: Getty Images)

A depresszió jelei a külsőnkön

A lelki betegségeknek sokszor fizikai tünetei is vannak, amelyek nyomot hagynak megjelenésünkön. A hirtelen súlycsökkenés vagy meghízás is a testi tünetek közé tartozik. Illetve a folyamatosan fennálló lehangoltság a külső megjelenés elhanyagolásához vezethet:

  • kevesebb fésülködés
  • hajmosás elmulasztása
  • gyűrött, használt ruhák használata
  • sápadtság, puffadás
  • szem alatti mély és sötét karikák

Hogyan lehet segíteni a depresszión?

Ha felismerné véled egy szeretteden a depresszió jeleit már egy huzamosabb ideje, akkor próbálj neki segítséget nyújtani. Fontos azonban, hogy nem szabad letámadni a betegségben szenvedőt, mert akkor érzelmileg bezárul és elfordulhat tőled. Meg kell próbálni gyengéden közelíteni az illetőhöz, például figyelmesen és érdeklődően hallgatni, amikor mesél valamit, kérdezgetni az őt ért pozitív dolgokról, történésekről.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top