nlc.hu
Egészség

Depressziót okozhatnak ezek az ételek

Depresszióba eshetsz, ha ezeket az ételeket fogyasztod

Újabb érv az egészséges étrend mellett: a közérzetünkben nagyon komoly szerepet játszhat, hogy milyen táplálékot veszünk magunkhoz.

„Az vagy, amit megeszel” – tartja a mondás. De vajon mi van akkor, ha olyan ételeket veszünk magunkhoz, amelyek inkább beteggé tesznek bennünket ahelyett, hogy hasznos tápanyagokkal látnának el? És vajon melyek ezek az ételek? Cikkünkben ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Beteggé tehetnek a táplálkozási szokásaink?

Bár sok éven keresztül nem ismerte el az orvostudomány a hangulat és az étkezés közötti kapcsolatot, manapság a táplálkozási pszichiátria virágzó területe azt tapasztalja, hogy az, hogy amit eszünk, igenis hatással lehet ránk.

A Harvard Medical School értekezése is alátámasztja ezt az állítást. Úgy fogalmaztak: a táplálkozás épp olyan fontos összetevője a mentális egészségnek, mint az elegendő sportolás, vagy adott esetben egy megfelelő gyógyszeres kezelés. Ebből tehát az következik, hogy igenis van kapcsolat a helytelen táplálkozás és a depresszió kockázata között.

Mit fogyaszthatunk?

Eva Selhub az elme-testgyógyászat specialistája szerint, azoknál, akik mediterrán diétát folytatnak, kevesebb eséllyel jelentkeznek a depressziós tünetek. Mindenkit arra biztat, hogy fogyasszon minél több gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat, magvakat. Néhány sovány fehérjével kiegészítve, például halakkal és joghurttal.

Rengeteg finomságot tartalmaz a mediterrán étrend (Fotó: Getty Images)

Rengeteg finomságot tartalmaz a mediterrán étrend (Fotó: Getty Images)

Mit kerüljünk?

A szakértő tanácsa szerint érdemes minimalizálnunk az állati zsírokat, a feldolgozott húsokat és a vajat is. Mindezek mellett igyekezzünk kerülni a hozzáadott cukrot vagy lisztet tartalmazó falatokat. Ilyenek a kenyerek, pékáruk, tészták. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy ha ezeket az ételeket fogyasztjuk, akkor rögtön depressziósak leszünk, csupán mindent mértékkel kell, hogy fogyasszunk.

Mi történik a testünkben?

Mint egy drága autó, az agyunk akkor működik a legjobban, ha prémium minőségű üzemanyagot kap. A kiváló minőségű, sok vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst tartalmazó élelmiszerek fogyasztása táplálja az agyat, és megvédi azt az oxidatív stressztől. Az oxidatív stressz egy olyan egyensúlyhiány a szervezetben, amely bármely szervünkben sejt- és szövetkárosodáshoz vezethet.

Ha nem elég jó minőségű táplálékot veszünk magunkhoz, azzal akár komoly károkat is okozhatunk magunknak. Több tanulmány is összefüggést talált a finomított cukrokban gazdag étrend és a károsodott agyműködés között – beleértve a depresszió tüneteinek rosszabbodását is. Ha jobban belegondolunk, ez teljesen érthető. Ugyanis, ha az agyunk meg van fosztva a jó minőségű táplálékoktól, vagy ha szabad gyökök és gyulladásos sejtek keringenek az agy zárt terében, azzal hozzájárulhatnak az agyszövet sérüléséhez.

Mit tehetünk?

Eva tanácsa az, hogy kezdjünk el odafigyelni arra, hogy a különböző ételek milyen hatást gyakorolnak ránk az elfogyasztását követő napokban. Első lépcsőfokként próbáljunk meg a tanácsai szerint odafigyelve étkezni két-három héten át. Majd ezt követően újra vezessük be a „tiltólistás” ételeket. Ekkor fogjuk észlelni ugyanis igazán, hogy mennyivel rosszabbul érezzük magunkat akkor, amikor újra fogyasztjuk azokat az ételeket, amelyek fokozzák a szervezetünkben a gyulladást. Innentől pedig már nem is lesz olyan nehéz újra letenni őket…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top