nlc.hu
Egészség

Depresszió kezelése

Új kezelési lehetőséget találtak a depressziós betegeknek

Műtéti úton, de gyógyszerek nélkül kecsegtet nagy eredménnyel az új módszer, melyről már meg is vannak az első tapasztalatok.

Forradalmi újítással gyógyítottak ki egy nőt depressziójából. Emily Hollenbeck élete jelentős részében küzdött a súlyos depresszióval. Tisztában volt vele, hogy betegsége akár végzetes is lehet, ugyanis mindkét szülője depresszióban szenvedett és öngyilkosok lettek. Valószínűleg ezért is vágott bele abba a kísérleti terápiába, melynek során elektródákkal stimulálták agyát.

A mély agyi stimulációs (DBS) kezelést már sikerrel alkalmazták több alkalommal is Parkinson-kór és epilepszia esetén. Lényege, hogy elektromos impulzusokat ad az agynak, hasonlóan, mint ahogyan egy pacemaker teszi. A módszer a kutatások szerint potenciálisan sokat segíthet azoknak a depressziós betegeknek, akiknek nem vezetett eredményre más terápia.

GettyImages

GettyImages

A DBS kezelése során vékony fém elektródákkal kapott a nő agya alacsony feszültségű impulzusokat, és az eredményeket állítása szerint már a műtét utáni első napon érzékelte. Érezte a levertség, a negatív hangulat enyhülését, képes volt újra élvezni az élet apró örömeit, mint például a zene, amit korábban képtelen volt hallgatni. Állapota azóta is folyamatosan javul, bár elismeri, hogy a DBS nem mindenre jelent megoldást, és további kezelésekre és gyógyszerekre is szüksége van.

A kutatások azt mutatják, hogy a DBS hosszú távú enyhülést biztosíthat, átlagosan 60%-os sikerességi arányt elérve. A kutatások és klinikai vizsgálatok folytatódnak és arra koncentrálnak, hogy a módszer minél szélesebb körben, személyre szabottan legyen elérhető.

Forrás: dailyherald

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top