Egészség

Kevés az orvos, egyre több praxisban van szükség helyettesítésre

Több száz praxis áll üresen, és sokan vannak, akiknek az áthidaló megoldások ellenére sincs állandó körzeti orvosuk.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság július 1-jei adatai szerint összesen 842 tartósan üresen álló praxis van Magyarországon, ebből 600 háziorvosi, és 242 fogorvosi körzet. És hogy ez hány embert jelent? Komáromi Zoltán, a DK országgyűlési képviselőjének és szakpolitikusának közleménye alapján jelenleg 909 720 ember lakik olyan körzetben, ahol nincs háziorvos, 725 430 embernek pedig nincs körzeti fogorvosa.

Orvos ül egy íróasztalnál

Fotó: Pexels

A KSH adatok szerint egyébként az alapellátásban dolgozó háziorvosok és házi gyermekorvosok száma a praxisok megszűnésénél is jobban csökkent, az előző évhez képest 2 százalékkal az öt évvel korábbihoz képest majdnem 5 százalékkal gyógyítanak kevesebben, és amíg 2019-ben 6013 alapellátó orvos dolgozott a rendelőkben, 2020-ban 5895-re csökkent a számuk, írja a Napi.hu.

A Napi.hu arról is ír, hogy vannak körzetek, ahol helyettesítéssel igyekeznek gondoskodni a betegek alapellátásáról, a KSH szerint 2020-ban praxisok tizedében oldották meg így az orvoshiányt, de az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy ezen körzetek 93 százalékában egyáltalán nem volt állandó orvos. Ami a további adatokat illeti, helyettesítésben ellátott praxisok száma utóbbi 5 évben több mint másfélszeresére, 2021-ben 2020-hoz képest pedig ötödével emelkedett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top