nlc.hu
Egészség

Új nevet keres a majomhimlőnek a WHO

Diszkriminatívnak találják, új nevet keres a majomhimlőnek a WHO

Mivel a vírus már nemcsak Közép- és Nyugat-Afrikában terjed, ezért a World Health Organization (WHO) sürgeti egy új, nem megbélyegző osztályozás megtalálását.

A WHO a legtöbbször a betegségek nevét zárt ajtók mögött dönti el, a majomhimlő esetében mégis kivételt tettek, és a nyilvánosságot is bevonták a névválasztásba. Az új névre azért van szükség, mert a majomhimlő nevet sokan diszkriminatívnak találják, és a WHO harminc nemzetközi szervezettől kapott levelet, hogy találjanak erre valamilyen megoldást – írja a Blikk.

A majomhimlő terjedése

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Eleinte kevés névajánlás érkezett a szervezethez, az utóbbi időben azonban nagyon megszaporodtak az ötletek, melyek közül a legvadabb egyértelműen a Trump-22 volt. Volt, aki Mpoxnak, valaki pedig Poxy McPoxface-nek nevezné át a vírust. Az új név megtalálása nyomást helyez a szervezetre, mivel a kritikusaik szerint az eredeti neve azt sugallja, hogy a majmok a vírus eredeti terjesztői.

Nagyon fontos, hogy új nevet találjunk a majomhimlőnek, mert ez a legjobb gyakorlat, hogy ne sértsünk etnikai csoportot, régiót, országot, állatot

– nyilatkozta Fadela Chaib, a WHO szóvivője kedden. Az eddigi névlehetőségek közül egyelőre az Mpox örvend a legnagyobb népszerűségnek, amit Samuel Miriello, egy egészségügyi szervezet vezetője nyújtott be. Korábban a meleg közösséget kigúnyoló javaslatokat is lehetett olvasni a WHO hivatalos oldalán, ám ezeket időközben eltávolították. A végső név kiválasztásánál fontos szempont lesz a tudományos érvényesség, az elfogadhatóság és a kiejthetőség is. A múlt hónapban 80 országból 32 000 majomhimlős esetet regisztráltak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top