nlc.hu
Egészség

A forró vagy hideg zuhany egészségesebb?

Örök kérdés: forró vagy hideg vízzel érdemes zuhanyozni?

Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai is, de mik is lennének ezek?

Ugyan úgy tűnhet, mindenki mást szeret, egy 2018-as kutatás alapján az emberek többsége azt szereti, ha a víz hőmérséklete zuhanyzáskor körülbelül 40-41 Celsius-fokos.

Persze az más kérdés, hogy hogyan hat ránk az, hogy hideg vagy meleg vízzel tisztálkodunk, a meleg víz segít oldani a feszültséget, jót tesz az izomfáradtság ellen és talán az olyan hosszabb távú problémáknál is segít, mint az ízületi porckopás. A forró zuhany emellett a keringésre is kedvezően hathat: a hőhatásnak kitéve az erek kitágulnak, a meleg vízbe merüléstől pedig javul az artériák merevsége, illetve fokozódik a véráramlás a krónikus szívelégtelenségben szenvedőknél.

De nyilván megvannak a hátulütői is annak, ha a meleg, sőt, a forró vizet részesítjük előnyben,  ez megfosztja a bőrt a természetes olajaitól, ami száraz, viszkető bőrhöz, végül pedig ekcémához vezet, vérnyomáscsökkentő hatása ráadásul veszélyessé is válhat, a forró zuhany alatt előfordulhatnak ájulások.

Dühös macskát mosdatnak

Fotó: Pexels

Régen, a 18-19. században úgy vélték, hogy a jeges víz alkalmas a mentális zavarok kezelésére, ma már tudjuk, hogy a hideg zuhany egyéb módon segítheti a szervezetet, javíthatja például az immunrendszer működését. Ennek oka egyelőre vitatott, hátterében talán a szimpatikus idegrendszer, a hidegre adott üss vagy fuss reakció állhat.

A hűvös zuhany a forróhoz hasonlóan fokozhatja a véráramlást, igaz, kicsit eltérő módon, a különösen hideg, 14 Celsius-fokos víz ráadásul az anyagcserét is gyorsíthatja, akár 4,5-szeresére is. Lindsay Bottoms, a Hertfordshire-i Egyetem munkatársa szerint a hűvös víz emellett éberséget is előidézhet, idősebb felnőtteknél az arcra vagy a nyakra téve például fokozza az agyműködést. A hideg zuhany végezetül a depresszió tüneteit is enyhítheti, mindeközben a túlzottan hideg víz miatt a szervezetet sokkhatás érheti, ami hiperventilációhoz vagy akár szívrohamhoz is vezethet.

Összességében elmondható, hogy az arany középút a leginkább egészséges.

„A legjobb megoldás az, ha az ember vesz egy meleg, langyos zuhanyt, majd az utolsó néhány másodpercben hideg öblítéssel fejezi be a fürdést, hogy a hideg víz előnyeit is kiélvezze” – mondta Carl Thornfeldt bőrgyógyász a The Healthynek. Mivel a hűvös víz valójában nem viszi le a testhőmérsékletet, a kánikula alatt felesleges szélsőségesen hideg vízben zuhanyozni.

(via 24.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top