nlc.hu
Egészség

Szépségipari TikTok-videók káros hatása

Már 7 perc tiktokozás is jelentősen növeli a testképzavart és a szorongást

A szépségipari videók rövid idő alatt szégyenérzetet és a külső miatti szorongást okoznak, szerencsére a pozitív tartalmakkal felturbózható az önbizalom.
Okostelefont nyomogat egy tinilány

Már 7 percnyi szépségipari – azaz divattal, stílussal, bőrápolással kapcsolatos – tartalomfogyasztás is elég a TikTokon vagy az Instagramon ahhoz, hogy a fiatalok jelentős szégyenérzetet és szorongást éljenek át a külsőjükkel kapcsolatban – írja a Qubit az ausztráliai Griffith Egyetem kutatóinak vizsgálata nyomán.

A kísérletben több mint száz 17-25 éves nő vett részt. Három csoportba osztották őket: szépségipari, önértékelési és utazási videókat mutattak a különböző csoportoknak, utána pedig mindenki egy skálán jelezte, hogy érezte magát a videók után.

„Hét perc után a szégyenérzet és a külső miatti szorongás is jelentősen megnőtt a szépségiparral kapcsolatos videók miatt” – mondta Veya Seekis, a Griffith Egyetem kutatója.

A jó hír, hogy az önértékelési videók növelték a nézők önbizalmát, vagyis már néhány percnyi pozitív, az önelfogadást segítő videó is semlegesítheti a mérgezőbb tartalmakat.

(Kiemelt kép: Unsplash/Paul Hanaoka)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top