nlc.hu
Egészség

Egészséges, stresszoldó ételek

5 stresszoldó étel, ami még ráadásul egészséges is

Amikor stresszt élünk át, szinte az első dolgunk az, hogy az étel után nyúlunk. Nem rossz ötlet, de ha már eszünk, akkor az legyen olyan étel, ami tényleg segít a stresszoldásban!

Az evés már önmagában stresszoldó hatással bír általában, ezért is létezik a fogalom, hogy stresszevés, hiszen megnyugvást találunk az ételekben. Ez egyáltalán nem baj, amíg odafigyelünk arra is, hogy mi kerül ilyenkor a tányérunkra, nemcsak a kilók miatt, hanem azért is, hogy olyan ételt együnk stresszhelyzetben, ami hatékony segítség az idegeink megnyugtatásában. Mint például a következő öt étel, ami amellett, hogy stresszoldó, még egészséges is.

Diófélék

Diófélék (Kép: Getty Images)

Diófélék (Kép: Getty Images)

Ha stresszesek vagyunk, akkor egyből a nassolnivalók után nyúlunk, jöhet a chips, csoki, bármi, amitől úgy érezzük, egy pillanatra boldogsághormont termel tőle a szervezetünk. Sokkal egészségesebb választás, ha az üres kalóriák helyett inkább a dióféléket vesszük ilyenkor elő, ugyanis az olyan olajos magvak, mint a mandula, dió vagy épp a pisztácia sok B-vitamint tartalmaznak, amely döntő szerepet játszik a stressz csökkentésében. Ráadásul a diófélék gazdagok egy másik nagyon fontos ásványi anyagban, a magnéziumban, amely szintén segít a szorongás kezelésében, ami szinte mindig felüti a fejét, amikor stresszesek vagyunk.

Tengeri halak

Lazac zöldségekkel sütve (Kép: Getty Images)

Lazac zöldségekkel sütve (Kép: Getty Images)

Stresszoldó ételek nem csak a nassolnivalók közül kerülnek ki, ami jó hír, hiszen néha szükségünk van egy kiadós zsíros ételre, hogy jól érezzük magunkat és az éhségünket is csillapítsuk. Ilyenkor az olyan egyszerűbb megoldásokhoz nyúlunk, mint a gyorsételek vagy a zsírosabb fogások, melyek elkészítése nem vesz igénybe sok időt. Ezek helyett ajánljuk a tengeri halat, ami sokkal jobb stresszoldó étel, mert nem kell később a gyomorfájással vagy gyomorégéssel küzdeni, mint mondjuk egy nagy hamburger után. A lazac zsírban gazdag hal, és nem kell sokáig sütni sem ahhoz, hogy enni tudjuk, de választhatunk más halat is, a makréla, a hering, a tonhal vagy a szardínia is megfelel a stresszoldásra. Ezek mind gazdagok omega-3 zsírokban, ami segít a rossz hangulat ellen. Ha pedig vegán opciót keresünk ugyanezekkel az előnyökkel, akkor a tengeri moszatok lesznek a stresszoldó barátaink.

Bogyós gyümölcsök

Bogyós gyümölcsök (Kép: Getty Images)

Bogyós gyümölcsök (Kép: Getty Images)

Nemcsak a látványuktól érezzük jól magunkat, de az ízük is olyan finom, hogy nem lehet rájuk panasz. Egy bogyós gyümölcsökkel teli tál, valamint egy szórakoztató könyv olvasása egy másik dimenzióba repít, amelyben elfelejtjük a stresszes helyzeteket, ami éppen most foglalkoztat az életünkben. A bogyós gyümölcsök pótolják az édesség iránti vágyunkat, mellette pedig a vérnyomás szabályozásában is nagy segítségünkre vannak. Az eper, az áfonya, a málna és a többiek mind egészséges és finom stresszoldó ételek, és megmentenek attól, hogy butára sütizzük magunkat a stressztől.

Zöld leveles zöldségek

Zöld leveles zöldségek (Kép: Getty Images)

Zöld leveles zöldségek (Kép: Getty Images)

A zöld leveles zöldségek, mint a brokkoli, a kelkáposzta, a spenót és a saláta a legjobb stresszoldó ételek közé tartoznak, amelyekhez bármikor bátran nyúlhatunk, ha rossz a hangulatunk. Ez azért van, mert a zöld zöldségek gazdagok C-vitaminban, ami segít a vércukorszint szabályozásában, ez pedig elvezethet a szorongás, a depresszió és a stressz szabályozásához is. A C-vitamin ugyanis jelentős szerepet játszik a kortizolszint csökkentésében a vérben, amely felelős a stresszért, amit tapasztalunk, és helyettesítheti az adrenalinnal, így nyugodtabbá válhatunk tőle.

Tej és joghurt

Tej és joghurt (Kép: Getty Images)

Tej és joghurt (Kép: Getty Images)

Mindkettő remekül használható a megnyugváshoz, nem véletlenül adtak a gyerekeknek régen meleg, mézes tejet elalvás előtt, segített nekik ellazulni és gyorsabban elaludni. Az esti, lefekvés előtti tejivást annyira azért nem javasoljuk már, de a vacsorához megenni egy natúr joghurtot vagy inni egy pohár tejet jó ötlet lehet stresszoldás szempontjából. Mivel mindkettő gazdag C-vitaminban, így segíthet megállítani a fejben száguldó stresszes gondolatokat.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top