nlc.hu
Egészség

Az antibiotikum-kúra hatása a bélflórára

A bélflóra a jó egészség kulcsa, így vigyázhatsz rá

Számos következménye lehet annak, hogyha felborul a bélflóránk egyensúlya, és egy olyan időszakban, amikor a légúti betegségek gyakorisága megnő, különösen fontos, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy a hasznos baktériumok végezzék a dolgukat.

Minden évszaknak vannak jellegzetes betegségei, az őszi-téli időszakban például sokan szenvednek különböző légúti megbetegedésektől. Légúti panaszokat vírusok, illetve baktériumok egyaránt okozhatnak, és az is előfordulhat, hogy felülfertőződés történik és a vírusos fertőzésből baktériális fertőzés alakul ki,  így lehet egy rövidebb, pár napos megfázásból esetlegesen elhúzódó arc- és homloküreg-gyulladás.

Utóbbira többek között akkor gyanakodhatunk, ha az orrváladék már nem hígabb állagú és átlátszó, az arc- és homloküreg-gyulladást ugyanis általában féloldali, csak az egyik orrfelet érintő, nagy mennyiségű, sűrű, zöldes vagy sárgás árnyalatú váladékozás jelzi. A tünetek súlyosságától függően bakteriális arcüreggyulladás esetén antibiotikumos kezelésre lehet szükség.

Egy nő az orrát fújja az ágyban fekve

Fotó: Pexels

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy antibiotikumok csak bakteriális eredetű megbetegedéseknél alkalmazhatóak, és fontos, hogy csak az előírt időtartamig és mennyiségben szedjük a gyógyszert. Mint ismeretes, az antibiotikumok helytelen vagy indokolatlan használatának következtében a baktériumok rezisztenssé válhatnak a későbbi kezelésekkel szemben, ez nemcsak az antibiotikumot nem megfelelően szedő személyre van egészségkárosító hatással, hanem azokra is, akik később rezisztens baktériummal megfertőződhetnek, olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatójában. 

És hiába tettek eddig nekünk nagy szolgálatot az antibiotikumok, azon mellékhatásukról sem szabad megfeledkezni, hogy nemcsak a káros baktériumokat ölik meg, hanem minden más hasznos baktériumot is a szervezetben, és sajnos számolni kell azzal, hogy az antibiotikumkúra a bélmikrobiom károsításán keresztül hasfájást, hasi diszkomfortot, hányingert, hasmenést, puffadást, sőt szélsőséges esetben a Clostridium difficile nevű bacilussal érintkezve akár életveszélyes fertőződést is okozhat.

Abban, hogy az kórokozók elleni védekezésben is fontos szerepet játszó bélflórát megóvjuk, sokat segíthetnek a probiotikumok, amiket akár megelőzésképpen is szedhetünk, a megfelelő egyensúly helyreállítása érdekében. A probiotikumok amellett, hogy gátolják a kórokozó baktériumok elszaporodását a belekben, támogatják az immunrendszert, és elősegítik a bél saját, hasznos baktériumainak elszaporodását, ez pedig – ha már megtörtént a baj, segíthet a hasmenés leküzdésében. 

Egy nő fogja a hasát az ágyban

Fotó: Pexels

Amennyiben mégis jelentkezik a hasmenés, a legfontosabb, hogy megelőzzük a kiszáradást, vagyis oda kell figyelni a megfelelő folyadék-, sőt sóbevitelre is, ajánlott ilyenkor ún. rehidratációs folyadék (orális rehidráló folyadék ORF) fogyasztása, illetve ha ilyet nem találnánk, vannak hasonló célt szolgáló granulátumok is, amit tiszta vízben kell feloldani. Okozza bármi is a tüneteket, amennyiben a panaszok néhány napon belül nem szűnnek meg, illetve amennyiben magasra szökik a láz, valamint véres a széklet, érdemes azonnal orvoshoz fordulni. 

A probiotikumokat természetesen nemcsak a fertőzések kezelésére alkalmazott gyógyszerek, pl. az antibiotikumok alkalmazása miatt fellépő esetleges kellemetlen tünetek kivédése vagy enyhítése használhatjuk, hanem alkalmasak minden olyan emésztőrendszeri betegség leküzdésének segítésére, amelyeket a bélflóra egyensúlyának a felborulását okozzák (pl. rotavírus-fertőzés, utazási hasmenés), illetve a hasi és a medencei szervek sugárkezelése esetén. 

A cikk a Sandoz Hungária Kft. felkérésére készült.

Az Elinix probiotikum vény nélkül kapható gyógyszer, forgalmazza: Sandoz Hungária Kft. 1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.

OELI2003/05.22

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

 

 

Hirdetés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top