nlc.hu
Egészség

Covid hatása az agyra

Furcsa változásokat okozhat az agyban a Covid-fertőzés

Eddig csak feltételezték, most már be is bizonyították.
Agykutatók

Egy közelmúltban végzett kutatás eredményei szerint a Covid-ferttőzésből felépült betegek agyában akár fél évvel a gyógyulás után is kimutathatóak bizonyos eltérések – adta hírül az IFLScience.

A Delhi Indiai Műszaki Intézet által vezetett szakértők speciális MRI-vel mérték fel a vírusfertőzés okozta agyi elváltozásokat.

A résztvevőket egy merőben új eljárással, az úgynevezett szuszceptibilitás súlyozott képalkotással (SWI) vizsgáltak. Ez a technika különösen hatékony az agyi vérömlenyek, az érrendszeri rendellenességek és a daganatok felkutatásában. Szapna Misra, a kutatócsoport tagja szerint tanulmányuk a Covid-19 neurológiai hatásainak új aspektusára világít rá, a szakértők ugyanis jelentős rendellenességekre bukkantak a Covid-túlélők körében.

Ahogy arról a 24.hu is beszámolt, az amerikai járványügyi hivatal (CDC) becslése szerint ötből egy felnőtt a gyógyulást követően is hosszabb ideig fennálló panaszokkal küzd, melyek közül több neurológiai jellegű. Ilyen az agyi köd, a fejfájás, a szédülés, a szorongás és a depresszió.

A friss kutatásban 46 gyógyult páciens adatait vetették össze 30 egészséges emberével, és az eredmények szerint az agy elülső lebeny több fehérállományi régiójában is jelentős elváltozások alakultak ki, de az agytörzsben is észleltek furcsaságokat.

Ezek a rendellenességek a korábbinál is élénkebben foglalkoztatják a szakértőket, akik a további hosszú távú hatásokat fogják a jövőben vizsgálni.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top