nlc.hu
Egészség

Nagy fogyás inzulinrezisztenciával

22 kilós fogyás: „Próbáltam testileg és lelkileg is jobban lenni”

Noémi 22 kilót fogyott, amit már sikeresen tart évek óta. Elmesélte, mi volt a titka a nagy fogyásnak és milyen jó hatásai voltak az életében a súlyvesztésnek.

Noémi a 30-as éveiben jár, két kisgyerek anyukája, aki még az esküvő és szülés előtt adta le azt a 22 kilót, amit azóta is nagyjából tud tartani. Ruhaméretben a 42/44-es méretet leváltotta akkor 36/38-as ruhákra, ami azt is jelenti, hogy a külseje nagyon látványosan megváltozott két év alatt. A túlsúly hátterében nála egészségügyi probléma is állt, ám végül sikerült legyőznie a pluszkilókat.

„Fejre állhatok, akkor sem tudok pár kilónál többet fogyni”

„Két részletben sikerült leadni a 22 kilót, két év biztos ráment erre – meséli Noémi. – Mivel fontos része volt a fogyásnak az életmódváltás is, ez jól is volt így. A fogyás óta kétszer is szültem, amit meg is érzek magamon, hiszen visszajött pár kiló, de még így is sokkal jobban érzem magam a bőrömben, mint túlsúlyosan. Szeretnék ebből is fogyni, el is kezdtem edzeni, de azt is tudom, hogy türelmesebbnek kell lennem magamhoz és a diétát sem szeretném annyira szigorúan tartani most még, mivel szoptatok.”

A túlsúly egyik oka az volt Noéminél, hogy „PCOS-em (policisztás ovárium szindróma) van inzulinrezisztenciával, ami elég gyakori betegség. Sokáig maradt rejtve ez a diagnózis, csak azt érzékeltem, hogy rendszertelen a menstruációm és fejre állhatok, akkor sem tudok pár kilónál többet fogyni.

Ez a diagnózis megrémített, utólag visszagondolva nem is a kilók zavartak, hanem a betegség hosszabb távú lehetséges hatásai, például a meddőség.

De azt hiszem, akkor egyébként is próbáltam testileg és lelkileg jobban lenni, nehéz időszakot zártam le akkortájt az életemben” – mesél arról az időszakról, amikor először állt neki az életmódváltásnak, mellyel az inzulinrezisztencia és PCOS miatt felhalmozodótt kilókat sikerült lefaragnia magáról. Később, amikor megismerkedett a jövendőbeli férjével és családot szerettek volna, már új motivációt nyert az, hogy maradék plusz kilóktól is megszabaduljon. „A fogyásom második hullámát az indította el, hogy szerettem volna kipattintani magam az esküvőnkre” – mondja Noémi.

Noémi egészségi állapota is javult az életmódváltás hatására, az inzulinrezisztencia és a PCOS kontrollvizsgálatok még várnak rá, de már nem okoznak tüneteket, ami megnyugtató számára. „Az inzulinrezisztenciára és PCOS-re gyógyszert szedtem és tartottam a diétát, ezzel kordában tudtam tartani a dolgot szuperül – mesél Noémi. – A célom akkor az volt, hogy legyen peteérésem meg ciklusom, mert az sajnos egyáltalán nem volt, ezt el is értem szerencsére. Amint kiderült, hogy terhes vagyok az első gyermekemmel, el kellett hagyni a gyógyszeres kezelést, mert ez a protokoll.

Szülés után, amikor elmentem kivizsgáltatni a PCOS-t, és tudni akartam, szedjem-e tovább a gyógyszert, azt mondták, akkor térjünk vissza erre, ha már nem szoptatok, mert a hormonok bezavarhatnak a vizsgálatokba. A nőgyógyászom szerint, mivel összehozott a szervezetem egy gyereket – vagyis azóta már kettőt –, biztos nem okoz a PCOS nagy bajt már nekem, de persze szeretnék biztos lenni efelől. Viszont azóta is szoptatok, szóval egyelőre ennyit tudok erről, a diétát igyekszem tartani, gyógyszert nem szedek, ciklusom azóta is volt a második gyermekem előtt. Ha majd őt már nem szoptatom, elmegyek a kivizsgálásra, hogy lássam, mi zajlik a szervezetemben.”

Noémi a fogyás előtt és után (Kép: magánarchívum)

Noémi a fogyás előtt és után (Kép: magánarchívum)

„Nem egyedül álltam neki a fogyókúrának”

Noémi nem volt duci gyerekkorában, rengeteget sportolt, és csak a kora 20-as éveiben kezdett felborulni nála a szervezet működése, addig megúszta a pluszkilókat, Így aztán nem érte csúfolás gyerekként sem a súlya miatt. De ez nem jelenti azt, hogy az jól érezte volna magát a bőrében, vagy hogy ettől könnyebben viselte volna fiatal felnőttként a testére felszaladt túlsúlyt.

Gátlásosnak mondanám az akkori magam, aki humorral próbálja a kilókat kompenzálni. Nem foglalkoztatott napi szinten a súlyom kérdése, de egyértelműen hatással volt az önbecsülésemre.

Amikor Noémi elhatározásra jutott, hogy szeretne megszabadulni a pluszkilóktól, segítséget kért egy barátjától, akinek már régebben sikerült nagy súlyfelesleget leadni. Nem volt abban a módszerben semmi varázslat, arra épült, hogy napi ötször kis adagokat, egészséges alapanyagokból elkészített ételeket egyen, és mozogjon rendszeresen. Illetve, ami plusz volt még abban a táblázatban, amit segítségül kapott a barátjától, hogy minden héten egyszer fel kellett írnia, hol tart kilóban és le kellett mérnie magát centikben is. Ehhez már csak jó társaságra volt szüksége, hogy kitartással tudja végigcsinálni a fogyást, két barátnőjével együtt vágott bele a diétázásba, velük együtt közös online táblázatban vezették azt is, hogy ki és mit evett naponta. Ez így együtt a sikeres fogyás receptje volt Noémi esetében.

„Hasznos volt a különböző kerületek és a súly heti mérése, de az étkezés monitorozása még inkább, mert itt azért csak kiderült, mennyire összevissza ettem – emlékszik vissza arra az időszakra Noémi. – Az adagjaimat csökkentettem és igyekeztem előre megtervezni az étkezéseket, így a nasizást is könnyebb volt elkerülni. Ezt se vontam meg magamtól, de jóval kevesebbet nassoltam. Figyeltem a folyadékbevitelre, étkezések előtt is ittam vizet, és arra is ügyeltem, hogy kevesebb sót, cukrot használjak. Illetve, amiből tudtam, teljes kiőrlésűt fogyasztottam.

A rendszeres mozgás is fontos volt, egy 30 napos kihívással kezdtem a bevezetését, így fokozatosan újra rutinná vált a sportolás.

Nem kell nagy dologra gondolni, a nappaliban tornázás és a bringázás teljesen elég volt ahhoz, hogy kialakuljon ez a szokás. És nagyon sokat segített, főleg az elején, hogy nem egyedül álltam neki a fogyókúrának. Jelenleg kisgyerek és szoptatás mellett még nem tartom teljes mértékben azt az életmódot, amit akkoriban, de szeretnék visszatérni hozzá amennyire csak lehet. Az alapjait azonban most is hasznosítom, és a családnak is így főzök.”

Bár Noémi túlsúlya nem volt olyan óriási, mégis több szempontot is fel tudott sorolni arról, hogyan lett könnyebb az élete a fogyástól. „Imádom, hogy könnyebben mozgok, pedig nem voltam tunya túlsúlyosan sem, például akkor is szerettem túrázni, de teljesen más élmény 20 kilóval könnyebb testtel kirándulni, ez nagyon tetszett. Az is, hogy előbújtak az izmaim. Több ruhám nem lett attól, hogy lefogytam, de vannak bátrabb választásaim, olyanok, amiket korábban biztos kerültem volna. Egy volt kolléganőm jegyezte meg, hogy mennyivel rendezettebbek lettek fogyás közben a mozdulataim, erre én is felfigyeltem. Lelki hatása is van, hiszen az egész fogyás az önmagadra figyelésen alapszik szerintem, sokkal tudatosabb lettem a saját testemmel kapcsolatban és könnyebben el is fogadom.”

 

Kiemelt kép: Getty Images

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top