nlc.hu
Egészség

Légúti vírus fertőz Németországban

Megteltek az ágyak a németországi gyermekkórházakban, drámai a helyzet egy légúti vírus miatt

Egyre több a fertőzéses megbetegedés, rendkívül válságos a kialakult helyzet.
gyerekkórház

Tarol a légúti vírus Németországban: több mint 40 németországi gyermekkórházban már nincs szabad ágy – számolt be az infostart.hu. Csaknem minden második gyermekklinika arra kényszerül, hogy nap mint nap sürgősségi betegeket utasítson el.

A német intenzív- és sürgősségi orvosok szövetsége már korábban is figyelmeztetett a drámai helyzetre, különös tekintettel a súlyos légúti fertőzéses megbetegedés, az úgynevezett RSV (respiratórikus szincicális vírus) terjedésére. A fertőzés különösen főként a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre és kiskorú gyermekekre jelent nagy veszélyt.

Az RSV (respiratórikus szincicális vírus) egy régóta ismert, nagyon virulens kórokozó, mely cseppfertőzéssel terjed. Főként a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre jelent nagy veszélyt a megbetegedés, esetükben nagyobb eséllyel alakul ki a légutak súlyos gyulladása (bronchiolitis) vagy akár tüdőgyulladás is, ami akadályozza az oxigénfelvételt. Az RSV-fertőzés szezonja az őszi, még inkább a téli hónapokra esik.

A fertőzéses megbetegedésekkel foglalkozó Robert Koch Intézet szerint a légúti fertőzéses megbetegedések száma a gyermekek körében messze meghaladja az elmúlt évek átlagát. Mindezzel párhuzamosan egy rendkívül korai és egyidejűleg nagyon kemény influenzahullámmal is számolni kell.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top