nlc.hu
Egészség

Celine Dion Stiff-Person-szindrómában szenved

Celine Diont ritka, gyógyíthatatlan betegséggel diagnosztizálták

Celine Dion könnyek között jelentette be a hírt.
Celine Dion a párizsi divathéten 2019. július 3-án

Celine Diont úgynevezett Stiff-Person-szindrómával (azaz SPS) diagnosztizálták, ami egy ritka, izommerevséget okozó neurológiai rendellenesség. A betegség idővel egyfajta emberi szoborrá változtatja a betegeket, ahogy egyre merevebbé teszi a testet, legrosszabb esetben meggátolva a járást és a beszédet is. Mivel az SPS-t csak néhány éve fedezték fel egyáltalán, ezért gyógyítani sem tudják – egyelőre csak a folyamat lassítására van lehetőség. 

Az 54 éves énekesnő könnyek között osztotta meg a betegsége hírét a rajongóival az Instagramon, akiket arról is informált, hogy emiatt le kell mondania a közelgő európai koncertturnéját. Ez az a fellépéssorozat egyébként, aminek keretein belül Budapestre látogatott volna a sztár, de a koronavírus miatt már többször is elhalasztották.

Már jó ideje gondjaim vannak az egészségemmel, nagyon nehéz volt számomra, hogy szembenézzek az előttem álló kihívásokkal, és hogy megnyíljak mindarról, amin keresztül megyek. Nemrégiben egy ritka neurológiai rendellenességgel diagnosztizáltak, Stiff-Person-szindrómának nevezik és egy millióból csak egy embert érint. Bár még többet kell megtudnunk erről a ritka betegségről, az már biztos, hogy ez okozta a görcsöket, amikkel küzdöttem

– mondta Celine. Hozzátette, hogy ezek a görcsök olyan szinten hatnak a mindennapi életére, hogy néha nehézséget okoz neki menni, és a hangszálait sem tudja már úgy használni az éneklésre, mint korábban. Biztosította a rajongóit, hogy keményen dolgozik azon, hogy visszanyerje az erejét, hiszen a fellépés, az éneklés az élete, de azt is bevallotta, hogy nagy küszködés ez a számára. 

Celine még januárban utalt először arra, hogy egészségügyi problémái vannak, ekkor a koncertturnéjának észak-amerikai szakaszát is le kellett mondania. Három hónappal azután, hogy a Las Vegas-i előadásait sem tudta megtartani, szintén az egészsége miatt. 

via

(Kiemelt kép: Edward Berthelot/GC Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top