nlc.hu
Egészség

Gyógyszerhiány Magyarországon

Gyógyszerhiány: vannak, akik átutazzák az országot, ha van valahol a megfelelő készítményből

A legtöbb gyógyszer esetében van helyettesítő termék, de van, amikor egy készítmény csak külföldről rendelhető és csak drágán.

Néhány nappal ezelőtt a Telex arról írt, hogy olvasóik jelzései alapján hiánycikk egy közismert, vényköteles, klonazepám hatóanyagú szorongáscsökkentő és görcsoldó készítmény. Ugyan az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapja szerint van egy másik, ugyanilyen hatóanyagot tartalmazó készítmény a piacon, volt, aki szerint pedig az sem szerezhető be mindenhol.

Ezt követően megpróbáltak utánajárni, hogy milyen vényköteles, illetve vény nélkül is beszerezhető gyógyszerekből lehet még hiány az országban. Mint kiderült, hiány van a megfázásos tünetek esetén használt, paracetamol hatóanyagú forróital-porokból, de több helyről elfogytak bizonyos torokfertőtlenítő tabletták is, illetve  gyerekeknek való, ibuprofén hatóanyagú, láz- és fájdalomcsillapító szirup is, bár ennek is van helyettesítő készítménye.

A sort pedig tovább lehet folytatni: hiánycikké váltak bizonyos amoxicillin-alapú antibiotikumok, továbbá a 2-es típusú cukorbetegek számára fontos inzulinok ellátása is akadozik – ezért egy patikus szerint van, aki képes az ország másik végéből is hajlandó útra kelni –, ráadásul nekik fejlesztett kétféle, a diéta és a testmozgás kiegészítéseként a testsúlycsökkentést elősegítő készítmény bizonyos kiszereléseivel is lehet probléma. 

Sorban állók egy budapesti gyógyszertárnál.

Sorban állók egy budapesti gyógyszertárnál (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Emellett egyik olvasó azt írta, több helyen nem tudták kiszolgálni a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kezeléséhez használt methylphenidate hatóanyagú gyógyszerrel, másvalaki pedig jelezte, nem kapható az a sotalol hatóanyagú gyógyszer, amely pitvari és esetenként kamrai, életveszélyes ritmuszavarok megelőzésére, illetve kezelésére szolgál. Igaz, ez egyedi importban, többszörös áron beszerezhető külföldről. 

Egy vidéki patikus pedig arról számolt be, az állami támogatással kapható, vizelettartási problémával küzdő betegeknek számára felírható felnőtt pelenkákból nem kapnak eleget a gyógyszertárak, ráadásul kénytelenek veszteséggel árusítani, mert a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő támogatás nem nyújt megfelelő fedezetet a svéd és magyar gyártóktól származó pelenkák árára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top