A probiotikumok élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, olyan mikrobákat, amik a bélflóra részei. A probiotikumok megfelelő adagolásával segíthetjük az egészséges bélflóra fenntartását és a károsodott bélflóra helyreállítását, így segítve a szervezet egyensúlyát. Mindezekkel együtt pedig támogatják az immunrendszer működését is.
Probiotikumok típusai
A probiotikus szerek típusait úgy határozzák meg, hogy milyen fajta mikroorganizmusokat tartalmaznak:
- baktériumokat,
- élesztőgombákat,
- vagy a kettő keverékét.
És hogy mi a különbség az egy és több baktériumtörzset tartalmazó készítmények között? Leginkább az, hogy amelyik többféle baktériumtörzset tartalmaz, az a probiotikum hatékonyabb lehet bizonyos problémák esetén, mint az, amelyik csak egy törzset tud prezentálni. Azzal kapcsolatban pedig megnyugtatnak a leírások, hogy az immunrendszert és a bélflórát hasonlóan hatékonyan tudják védeni a több és az egy baktériumtörzset tartalmazó probiotikumok is.
Az elnevezések útvesztőjében
A probiotikumok leggyakoribb típusai főként a Bifidobaktériumok és a Lactobacillusok nemzetségéből származnak, ezek a nemzetségek egyben a legtöbbet kutatott probiotikumok is:
Bifidobaktériumok: Ezt a baktériumnemzetséget gyakran használják élelmiszerekben és étrend-kiegészítőkben. Úgy gondolják, hogy:
- támogatják az immunrendszert,
- akadályozzák a káros baktériumok szaporodását a bélben,
- segítenek a laktózt a szervezet számára hasznosítható tápanyagokká bontani.
Lactobacillus: Ez a baktériumfaj laktázt termel, azt az enzimet, amely lebontja a laktózt, vagyis a tejcukrot, illetve ezek a baktériumok tejsavat is előállítanak. A tejsav segít szabályozni a rossz baktériumok populációját, emellett az izmok üzemanyaga is, és növeli a szervezetben az ásványi anyagok felszívódását. A Lactobacillus baktériumok természetes módon megtalálhatóak a szájban, vékonybélben és a hüvelyben.
A probiotikus fajok a nemzetségek genetikai altípusai, minden probiotikus fajnak más-más hatása van a szervezetben. A probiotikus fajok nevét az élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők címkéin a nemzetségnévvel kombinálva láthatjuk, például a Bifidobacteria vagy Lactobacillus nemzetségeket gyakran B. vagy L. rövidítéssel és az egyes fajok nevével kombinálva, például acidophilus. Így kapjuk a probiotikus L. acidophilus nevet: így jelenik meg a név az élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők címkéin.
Különböztesd meg a probiotikumfajokat!
Íme hat gyakori probiotikumfaj, amelyeket az élelmiszerek és étrend-kiegészítők címkéin találhatunk.
B. animalis: Ez a faj gyakran megtalálható a joghurtokban összetevőként, hasznos az emésztés elősegítésében és az élelmiszerekkel terjedő baktériumok elleni küzdelemben. A kutatások szerint az immunrendszert is erősíti.
B. breve: Ez a faj az emésztőrendszerben és a hüvelyben él, mindkét helyen harcol a fertőzést okozó élesztőgombák ellen. A cukrok erjesztésével segíti a szervezet tápanyagfelvételét, emellett lebontja a növényi rostokat, hogy emészthetővé tegye azokat.
B. lactis: Ezt a nyers tejből nyerik, indítóanyagként használják az írónál túrónál és többféle sajtnál is. Segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását, nagy szerepe van a megfelelő bélműködés fenntartásában.
B. longum: Ez a faj a gyomor-bélrendszerben él, segít a szénhidrátok lebontásában, és tejsavat termel a belekben. Az emésztőrendszer egészségében fontos szerepet vállal, és segíthet az allergiás reakciók leküzdésében is.
L. acidophilus: Ez a faj a vékonybélben és a hüvelyben található. Segíti az emésztést és segíthet a hüvelyi baktériumok elleni küzdelemben. Megtalálható a joghurtban és az erjesztett szójatermékekben, például a misóban.
L. reuteri: Ez a faj a bélben és a szájban található, egy tanulmány kimutatta, hogy képes csökkenteni a fogszuvasodást okozó szájüregi baktériumokat, sőt, az emésztőrendszert is segíti.