nlc.hu
Egészség

Így kezeld a makacs orrdugulást

Így kezeld a makacs orrdugulást

Nem kapsz levegőt? Nem bírsz aludni? Kiszáradt a torkod, úgy érzed, tele a fejed? Hogy szabadulj meg minél előbb a makacs orrdugulástól? Segítünk!

A megfázás, az orrmelléküreg-gyulladás, illetve az allergia egyaránt okozhat orrdugulást. Mindhárom eset az orrnyálkahártya gyulladásával és a szokásosnál bővebb váladék termelésével jár együtt. Fontos, hogy a gyulladást kiváltó kórokozók, vagy allergének mielőbb kiürüljenek az orrjáratokból. Akár betegség, akár allergia okozza az orrfolyást, a váladék először folyékony, szinte vízszerű, később pedig sűrűvé, ragacsossá válik, és ilyenkor már nehezebb tőle megszabadulni.

Hogy kezeljük az orrdugulást?

A forró fürdő mindenre gyógyír

Az orrfolyás megszüntetése érdekében már egy 20 perces forró fürdő is csodákra képes, főleg keserűsó alkalmazása mellett. A sós pára hozzájárul az orr kitisztulásához, a meleg fürdő pedig elősegíti a gyógyító alvást.

Orrfújás, de helyesen!

Fújjuk olyan sűrűn az orrunk, ahogy csak bírjuk, de ügyeljünk a helyes technikára! Ha túlzottan erősen fújjuk, abból semmi jó nem származik! A szakemberek szerint a helyes módszer, ha egyik orrlyukat befogjuk, a másikat pedig finoman kifújjuk.

Meleg ételek, környezet

A kellemes meleg javítja az orr vérkeringését és lehetővé teszi az immunrendszer számára, hogy hatékonyabban tudja leküzdeni a kórokozókat. Egyébként a fűszeres ételek is nagyon hasonló hatást fejtenek ki, és a különféle összetevők révén megtisztíthatják az orrot.

Fontos! Az orrdugulásnak körülbelül egy héten belül meg kell szűnnie. Ha az inhaláció és az egyéb kezelések ellenére sem javulnak a tünetek, illetve vissza-visszatérnek vagy állandósulnak, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Sósvizes öblítés

A fiziológiás sóoldattal végzett orröblítés tisztító hatású, kismértékben enyhíti a nyálkahártyák duzzanatát. A letapadt váladékot viszont kíméletesen fellazítja, ezért remek kiegészítője akár az erősebb hatású orrcseppeknek, hatóanyagos orrspray-knek is. 

Orrdugulás elleni praktikák

Fotó: Getty Images/nasal congestion

A tengervizes orrspray-k közül létezik izotóniás és hipertóniás változat, de a magas sótartalom csak az utóbbi tengervizes orrsprayre igaz. A hipertóniás tengervizes orrspray-k magas sótartalmuk révén segítenek megszüntetni a kellemetlen orrdugulást, és az oldat a benne lévő sónak köszönhetően vizet von el az orrnyálkahártyából, így csökkenti az orrdugulásért felelős nyálkahártya-duzzanatot.

Orrspray-vel az orrdugulás ellen

Az orrnyálkahártya gyulladása orrspray-kkel és orrcseppekkel kezelhető, amelyek duzzanatcsökkentő és nyákoldó hatásúak egyszerre: összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, és elősegítik, hogy visszaálljon a nyálkahártyánk normális nedvességtartalma és működése. Amit azonban nem árt, ha megjegyzel: ajánlott tartósítószer-mentes orrsprayt választani, mert a tartósítószer károsítja az orrnyálkahártyát és hozzájárul az orrsprayfüggőség kialakulásához.

Akik szeretik a hagymát

A vöröshagymának és a fokhagymának mikrobaölő hatása van, emellett a bennük található csípős anyagok segítenek „kidugítani” az orrot és feloldani a váladékot. Egy edényben forraljunk vizet, dobjunk bele egy fej apróra vágott vöröshagymát. Hagyjuk öt percig forrni, majd egy kicsit hűlni. Ezután gőzöljünk a hagymás főzettel legalább 5-10 percen át. A fokhagymagerezdeket zúzzuk össze, keverjünk hozzá mézet, és így együk meg.

Inhalálás

Az eldugult orr egyik ismert otthoni gyógymódja az inhalálás. Tény, nem a legkellemesebb megoldás, és helyhez kötött, de ha éppen az ágyat nyomjuk, kipróbálhatjuk: cseppentsünk 2-3 csepp eukaliptuszolajat 1 liter kamillateába, majd hajoljunk a meleg – de nem forró – vízgőz fölé. A fejünkre pedig terítsünk törölközőt, hogy jobban átjárja az orrjáratokat a páradús levegő.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top