Egészség

A BioLife a női energiát ünnepli a nőnapon

Március 8-án ünneplik a Nemzetközi Nőnapot. A BioLife ebből az alkalomból köszönetet mond minden női plazmadonornak, és a tíz hazai plazmaadó központjában dolgozó kolléganőinek, akik együtt, karöltve dolgoznak azért, hogy a bennük rejlő energiákat mozgósítva segítsenek életeket menteni és jobbá tenni a világot.

A BioLife a női energiát ünnepli a nőnapon
A Nemzetközi Nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés, a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja, amelyet 1917 óta – Magyarországon 1948 óta – minden év március 8-án tartanak. A nőnap eredetileg a nők egyenjogúságával és szabad munkavállalásával kapcsolatos demonstratív nap volt. 1857-ben New Yorkban negyvenezer textilipari munkásnő lépett sztrájkba a béregyenlőségért és a munkaidő csökkentésért. Az ENSZ 1977-ben a Nemzetközi Nőnapot hivatalos ünnepé nyilvánította.

A mai napig többségében a nők azok, akik egy családon vagy párkapcsolaton belül gondoskodnak a hozzátartozóik egészségéről. Az is jellemző, hogy a nők tartják számon és intézik a család egészségmegőrzésével kapcsolatos teendőket, gondoskodnak arról, hogy szeretteik rendszeresen járjanak szűrővizsgálatokra.

A női energiához sorolják a szeretetet, az elfogadást, a nyugalmat és a másokkal való törődést, amely tulajdonságok szükségesek ahhoz, hogy valaki az egészségügy területén dolgozzon. Magyarországon a BioLife dolgozóinak 80%-a nő. A BioLife nemzetközi és hazai ügyvezetője, valamint a cégnél a vezetői pozícióban lévő munkatársak 60%-a is nő. A tíz hazai BioLife plazmaközpontból négynek női vezetője van, és a donorelégedettségi felmérés alapján tavaly a cég hazai plazmaadóinak 41%-a női donor. Szilvi például a BioLife egyik hűséges donorja, három gyermekes édesanya, aki szülői teendői mellett rendszeresen szakít időt a plazmaadásra is, több mint nyolcvanszoros plazmaadóként másokat is lelkesen buzdít erre.

A női donorok és kollégák szerepe nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szükséges vérplazma mindig rendelkezésre álljon, kellemes élmény legyen és barátságos környezetben történjen a plazmaadás folyamata. A BioLife plazmagyűjtéséhez a férfi és női donorok egyaránt hozzájárulnak, hogy a plazmából készülő életmentő terápiákat megkaphassák a rászorulók.

A plazma mesterséges úton nem állítható elő. Plazmaadás nélkül számos plazmaalapú terápia nem lenne elérhető a betegek számára. Ezek közül néhány az egyetlen megoldást jelenti a betegnek, míg más terápiák életmentők. Egy veleszületett immunhiányban szenvedő beteg esetén például az éves gyógyszeradag előállításához akár 200 plazmaadásra is szükség lehet. Hemofília – vérzékenység – esetén egy beteg éves kezeléséhez több mint 1000 plazmadonációra van szükség.

A plazmaadás segíthet életet menteni. Plazmaalapú készítményre bárkinek szüksége lehet: 5-ből 4 embernek egyszer az életében szüksége van plazmára, akár saját vagy szeretteink életét is megmentheti. A vérplazmából balesetet követően vagy operáció során használt sebragasztó is készül, de segíthet a fertőzéstől szenvedőknek, súlyos égési sérülteknek, csontvelő- és szervátültetetteknek.

Az egész világon folyamatosan növekszik az igény a vérplazmára. A Nőnap alkalmából köszönjük azt a hatalmas energiát, amelyet a női donorjaink és kolléganőink a plazmaadásba fektetnek, és ez alkalomból arra kérjük a nőket, hogy népszerűsítsék és támogassák az életmentő plazmaadást!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top