Egészség

6 tuti tipp, hogy elkerüld a tavaszi allergia kellemetlen tüneteit

Mindannyian vártuk már a tavaszt, vele együtt a jó időt is, de ez sajnos együtt jár a kellemetlen tüneteket okozó allergiaszezon kezdetével is. A jó hír, hogy van gyógyír: számos házi praktika ismert, mely kicsit könnyebbé teheti az allergiások életét a tavaszi időszakban. Azonban a legbiztosabb módszer a folyó orr, viszkető torok és tüsszögés elkerülésére egy megfelelő légtisztító használata.

A tavasz sokaknak nemcsak természet ébredezését, a jó idő beköszöntét jelenti, hanem a kirándulások, kinti programok évszakának kezdetét is. Sajnos ez azonban nem mindenki számára csak a felszabadult időszakot jelenti, sokak már most a különféle allergiák okozta tünetekkel küzdenek. Ilyenek a reggeli tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás vagy épp a könnyezés és kötőhártya-gyulladás. Ezek a valóban kellemetlen jelenségek sokak életét megkeserítik, akár egészen késő őszig is. Egyes kutatások szerint a magyar lakosság akár 30 százaléka is szenvedhet a pollenallergia változatos tüneteitől, és bár talán a parlagfű allergiáról esik a legtöbb szó, de a lista szinte kifogyhatatlan: a különböző pázsitfű félék, a nyírfa, a kőrisfa, a hársfa is okozhat enyhébb vagy súlyosabb tüneteket az arra érzékenyeknek. De ide sorolhatjuk a tavasszal ugyan nem összeköthető, de mégiscsak allergia szempontból jelentős szálló port is. A Dyson szakértőinek segítségével összegyűjtöttük, hogyan lehet hatékonyan védekezni a tünetek ellen.

A jól bevált házi praktikák is segítenek

1. Sűrűn cseréljük az ágyneműt és a kint viselt ruhákat is cseréljük le, ahogy hazaértünk. A nap során kint viselt ruhánkat hazaérkezést követően szerencsés azonnal lecserélni, hogy ezzel se vigyük be otthonunkba a nap során megtapadt pollenszemcséket. Az ágyneműinket is cseréljük gyakrabban, mert ezen is megtapadhatnak az apró részecskék, melyek szellőztetés során, vagy akár hajunkról, kisállatunk szőréről kerülnek oda.

2. Tisztaság mindenekfelett. Allergiaszezonban kiemelten fontos, hogy a szokásosnál is jobban ügyeljünk lakásunk tisztaságára. Az apró pollenszemcsék megtapadnak például háziállatunk mancsain és szőrén, így séta után mindenképp tisztítsuk meg ezeket. Szerencsés egy napi gyors „fenntartó” takarítást is bevezetni a rutinunkba, hogy például a szellőztetés során bentre került szemcséket is eltávolítsuk.

3. Napi hajmosás. Elsőre furcsának tűnhet, de allergiaszezonban ajánlatos naponta hajat mosni, így nem visszük be sem az otthonunkba, sem az ágyunkba a kellemetlen tüneteket kiváltó pollenszemcséket és nyugodtabban aludhatunk.


4. Az allergia- és a pollennaptár sokat segíthet
. Hasznos, ha tudjuk, hogy mikor és hol tapasztalunk kellemetlen tüneteket. Ennek segítségével elkerülhetjük a tünetek fokozódását. Például láthatjuk, hogy melyik napszakban tanácsosabb inkább csukva tartani az ablakot. Hasznosak a pollennaptárak is, melyek a különböző növények virágzását veszik sorra, napjainkban pedig már léteznek olyan weboldalak és alkalmazások is, melyek segítségével az aktuális pollenkoncentrációról szerezhetünk információkat.

5. Teregessünk inkább bent. A kellemes tavaszi-nyári idő beköszöntével adja magát, hogy végre ne a lakásban, hanem kint a szabadban teregessük ki a kimosott ruhákat. Azonban a nedves ruhákon rengeteg pollen tapadhat meg, melyet aztán beviszünk otthonunkba. Szerencsésebb ilyenkor bent, vagy ha lehetséges, szárítógéppel megszárítani a kimosott ruhákat.

+1 De az igazi fegyver az allergia ellen: egy megfelelő légtisztító

A Dyson szakértői szerint a légtisztítók lelke a szűrő. A megfelelő szűrőrendszer jelentősen csökkentheti a kellemetlen allergiás tüneteket. A legmodernebb légtisztítók kettős szűrőrendszerrel rendelkeznek: a HEPA H13 szűrő magába zárja az akár 0,1 mikron nagyságú részecskék 99,95%-át – beleértve a különböző vírusokat is és az allergiát kiváltó részecskéket. A szűrő aktívszén rétege pedig eltávolítja a szagokat és gázokat, beleértve az illékony szerves vegyületeket és a formaldehidet is, mely például minden ragasztott bútorban megtalálható. A szennyeződések kiszivárgása ellen pedig nem csupán a szűrő rendelkezik teljesen zárt HEPA H13 szabvánnyal, hanem a készülék teljes egésze. Ez biztosítja, hogy ami egyszer a szűrőbe került, az ott is marad.

Allergiaszezonban a pihentető éjszakai alvás is kihívás lehet, pedig ez kulcsfontosságú a mindennapi jó közérzethez, és ahhoz is, hogy helytálljunk munkahelyünkön és magánéletünkben. A Dyson légtisztító készülékei kimondottan éjszakai móddal is rendelkeznek, így zúgás nélkül képesek tisztítani akár éjszaka is a szoba levegőjét. Ha lakásunkban száraz a levegő, vannak párásításra is alkalmas készülékek is, mely az ultraibolya sugarak segítségével tisztítja meg a párásításra szánt vizet. Az erőteljes légmozgást létrehozó Air Multiplier™ technológia pedig képes úgy megtisztítani az egész szoba levegőjét, hogy enyhíti a tüsszögés és orrfolyás okozta bosszantó allergiás tüneteket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top