nlc.hu
Egészség

Hollandia engedélyezi az eutanáziát gyerekeknek

Gyógyíthatatlan betegség esetén Hollandia engedélyezi az eutanáziát 12 év alattiak számára is

Az országban a 12 év felettiekre a felnőttekre érvényes eutanázia szabályok vonatkoznak.
Intravénás gyógyszeradagolás egy gyereknek a kórházban

A holland kormány elfogadta azt a törvényjavaslatot, ami szerint gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyerekek számára 12 éves kor alatt is elérhető lesz az eutanázia – írta meg egy helyi portál.

A dutchnews.nl szerint az orvosok már évek óta követelik, hogy az egy és 12 év közötti gyermekekre is vonatkozzon a szabályozás. A csecsemőkre már léteznek irányelvek, a 12 éven felüliek pedig az általános eutanázia-törvény hatálya alá tartoznak az országban. 

A döntés értelmében az eutanázia csak akkor lesz lehetséges, ha ez az egyetlen lehetőség a gyermek szenvedésének megszüntetésére és kizárólag olyan gyerekek részesülhetnek az ellátásban, akiknél a rövid időn belül bekövetkező halál elkerülhetetlen.

A holland egészségügyi minisztérium szerint évente valószínűleg öt-tíz gyermekre vonatkoznak majd az irányelvek. 

A döntés hátterében egy olyan, a groningeni, rotterdami és amszterdami orvosi oktatókórházak szakértői által készített 2019-es jelentés áll, amely megállapította, hogy a gyermekek egy kis csoportja azért szenvedhet, mert az orvosok félnek a halálukat felgyorsító intézkedések következményeitől.

A 72 orvos megkérdezésével készült felmérés szerint a túlnyomó többség elfogadhatónak tartotta, hogy a 12 év alatti, akut szenvedésben lévő gyermekek életének véget vessenek a szülők kérésére, és úgy gondolta, hogy egy új törvénynek ezt lehetővé kellene tennie.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top