nlc.hu
Egészség

Arcvakságot okozhat a hosszú Covid

Arcvakságot okozhat a hosszú Covid

Összefüggésbe hozták a koronavírus-fertőzés hosszú távú következményeit egy nagyon ritka betegséggel, az úgynevezett arcvaksággal.

Az arcvakság egy rendkívül ritka betegség, mindössze az emberiség három százalékát érinti. Az amerikai Darthmouth College kutatói új tanulmányában felhívják a figyelmet arra, hogy szerintük lehetséges, hogy az úgynevezett hosszú Covid akár arcfelismerési problémákhoz is vezethet. Az azonban még nem világos, hogy a kutatásban szereplő 28 éves Annie-n kívül mások is elvesztették-e az arcfelismerő képességüket a fertőzés miatt – írja a Telex.

Homályos arc

Ismerős arcok válhatnak ismeretlenné (Fotó: Getty Images)

Annie még 2020 márciusában kapta el a koronavírust. Gyógyulása után 2020 júniusában láthatta újra a családját, ám nem volt képes azonosítani az apja arcát. Mivel a nő részmunkaidőben portrékat készít, észrevette magán, hogy egyre gyakrabban kell segítségért folyamodnia a referenciafotókhoz, mert már nem tudta megjegyezni a látottakat. Az arcvakságnak vagy más néven prozopagnóziának létezik veleszületett és szerzett formája is, Annie esetében nyilván az utóbbi állhat fenn. Társult probléma lehet, hogy a betegségben szenvedőknek sokszor okoz problémát, hogy általuk jól ismert helyeken eligazodjanak.

A kutatók teszteket végeztek a 28 éves nőn, arra voltak kíváncsiak, képes-e felidézni magában hírességek arcát, vagy összekeveri-e azokat idegeneket ábrázoló fényképekkel. A tesztje eredményeit aztán összevetették tíz hozzá hasonló korú nővel, és minden esetben Annie teljesített a legrosszabbul. A Covidja során a hosszú Covid olyan tünetei is jelentkeztek nála, mint a fáradtság és az agyköd.

Korábban olyan fertőző betegségeket hoztak összefüggésbe az arcvakság kialakulásával, mint a bakteriális agy- és gerincvelő gyulladás, valamint idegrendszert károsító Whipple-kór, de vezethet hasonló tünetekhez egy jobb agyféltekés agyvérzés is. Egy korábbi esetben szintén gyanakodtak már arra, hogy a páciens koronavírus következtében veszítette el az arcmemóriáját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top