Napi két csésze tea fogyasztása segít megvédeni a memóriát az életkor előrehaladtával – derül ki egy új kutatásból. A jótékony hatásért egy flavonoid nevű vegyület felel, ami a tea mellett megtalálható bizonyos zöldségekben és gyümölcsökben is.
A kutatók azt vizsgálták, hogyan hatottak a flavonoidok több mint 3500 egészséges, 60 év feletti ember memóriájára. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik napi 500 mg-ot szedett, ami két csésze teának felel meg, míg egy másik csoport placebót kapott.
A hároméves vizsgálat során szófelidézési feladatokkal tesztelték a memóriájukat. A flavonoidot kapó csoport tagjai átlagosan 10,5 százalékkal jobban teljesítettek a rendszeres teszteken mint azok, akik placebót fogyasztottak. Ez az érték 16 százalékra nőtt azokkal szemben, akik a táplálékkiegészítőn felül is egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés flavonoid tartalmú élelmiszert vettek magukhoz.
Gunter Kuhnle professzor, a Readingi Egyetem munkatársa szerint a teázás a „legegyszerűbb módja” a flavonoidbevitel növelésének.
„Napi két csésze már elegendő a legtöbb ember számára” – mondta, hozzátéve, hogy az ízesítés nem számít: fogyaszthatjuk a teánkat tejjel vagy akár citrommal is, ez nem fogja befolyásolni a hatást.