nlc.hu
Egészség

Napi két csésze tea és lőttek a memóriazavarnak

Itt az idő bevezetni az ötórai teát – már napi két csésze is segíthet a memóriazavar ellen

Emellett visszérbetegség és az aranyér esetén is jótékony hatással bír a britek nemzeti itala.
délutáni tea

Napi két csésze tea fogyasztása segít megvédeni a memóriát az életkor előrehaladtával – derül ki egy új kutatásból. A jótékony hatásért egy flavonoid nevű vegyület felel, ami a tea mellett megtalálható bizonyos zöldségekben és gyümölcsökben is.

A kutatók azt vizsgálták, hogyan hatottak a flavonoidok több mint 3500 egészséges, 60 év feletti ember memóriájára. A résztvevőket két csoportra osztották: az egyik napi 500 mg-ot szedett, ami két csésze teának felel meg, míg egy másik csoport placebót kapott.

A hároméves vizsgálat során szófelidézési feladatokkal tesztelték a memóriájukat. A flavonoidot kapó csoport tagjai átlagosan 10,5 százalékkal jobban teljesítettek a rendszeres teszteken mint azok, akik placebót fogyasztottak. Ez az érték 16 százalékra nőtt azokkal szemben, akik  a táplálékkiegészítőn felül is egyáltalán nem vagy csak nagyon kevés flavonoid tartalmú élelmiszert vettek magukhoz.

Gunter Kuhnle professzor, a Readingi Egyetem munkatársa szerint a teázás a „legegyszerűbb módja” a flavonoidbevitel növelésének.

„Napi két csésze már elegendő a legtöbb ember számára” – mondta, hozzátéve, hogy az ízesítés nem számít: fogyaszthatjuk a teánkat tejjel vagy akár citrommal is, ez nem fogja befolyásolni a hatást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top