nlc.hu
Egészség

Átveszi a védőnői ellátást az állam

Így veszi át a védőnői ellátást az állam júliustól

Bekérték a védőnők családtagjainak személyes adatait, és ellenőrizhetik a számítógépüket is.

Július 1-jétől átveszi a védőnői ellátást az állam az önkormányzatoktól, de a Népszava információi szerint az átállás előkészítése kérdéseket vet fel.

A megyei kórházi főigazgatóságok különféle adatlapokat küldtek ki a védőnőknek, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében például be kellett jelölniük, hogy hozzájárulnak-e ahhoz, hogy a munkavégzésre használt helyiségekben kamerafelvételek készüljenek, de ellenőrizhetik a gépkocsi- és számítógépadatokat, valamint bekérték gyermekeik és házastársuk összes azonosító adatát is.

A Belügyminisztérium szerint a védőnői munkához kapcsolódó helyiségeket nem kamerázták be, nincs erről döntés, ahogy az autók és telefonok nyomkövetéséről sem. Ezekre a hozzájárulásokra azért van szükség, indokolta a belügy, mert „a kért adatszolgáltatás tartalma a 2020. évi Kormányzati Személyügyi Döntéstámogató Rendszerről szóló törvény egyik mellékletében kötelezően előírt formai elem az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítéséhez”.

Chrenkó Zoltán Mihályné védõnõ megméri egy kismama súlyát a Védõnõi Szolgálatnál, Nyíregyházán, a Stadion utcában 2015. június 9-én

Chrenkó Zoltán Mihályné védőnő megméri egy kismama súlyát a Védőnői Szolgálatnál, Nyíregyházán, a Stadion utcában 2015. június 9-én. A kép illusztráció (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Eszes Béla Jánoshida polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnöke szerint nagy a bizonytalanság a védőnők körében, az önkormányzatok tartanak attól, hogy „eltűnik az állami süllyesztőben” a védőnői ellátás.

Várfalvi Marianna, a Magyar Védőnők Szakmai Szövetségének elnöke szerint az átállás a meghatározott menetrend szerint zajlik, és az átvétel után semmivel sem fognak rosszabbul járni védőnők, ugyanott, ugyanazon felszereltség mellett, ugyanazokkal a családokkal foglalkoznak majd. A lap megjegyzi, hogy aki nem írja alá az új szerződést, az nem kap végkielégítést. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top