nlc.hu
Egészség

Drámai helyzetben van a gyermekek egészségügyi ellátása Magyarországon

„Egyedül maradtunk Észak- és Közép-Magyarország területére” – gyereksebész számolt be arról, hogyan láttak el 24 óra alatt 163 gyereket

Vannak olyan gyerekek Magyarországon, akik nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz.

Egy 2021-es felmérés adatai szerint az Európai Unió tagországai közül nálunk az egyik legrosszabb a helyzet a gyermekek egészségügyi ellátását tekintve, az Eurostat szerint a magyar gyerekek csaknem 5 százaléka nem jutott megfelelő ellátáshoz az elmúlt időszakban, írja az ATV.

Póta György gyermekorvos az ATV Start című műsorában a fentiekre reagálva elmondta, az országon belül is hatalmas különbségek vannak, rossz a helyzet például a kelet-magyarországi zsákfalvakban, ahol nincs 50 km-en belül gyermekorvos a környéken, ráadásul a vizsgálatokon egyre hosszabbak a várólisták, sőt, sokszor 50-80 kilométert kell utazni egy-egy vizsgálatért.

Póta György szerint probléma az is,  hogy sok gyermeket nem gyermekorvos lát el.  Elmondása szerint magyar gyerekek több mint 23 százaléka nem gyermekorvoshoz tartozik az országban. Szerinte itt kezdődik az a bizonyos esélyegyenlőtlenség, hogy az alapellátás szintjén a gyermek először nem gyermekorvossal találkozik, hanem egy felnőttekhez szokott szakemberrel. 

Kislány ül a kórházi ágyon

Fotó: Getty Images

Megjegyezte azt is, hogy a mostani fiatalok nem szívesen mennek házi gyermekorvosnak, ugyanis egyáltalán nem kecsegtetők a körülmények az alapellátásban. Póta György szerint gyermekorvosok azt szeretnék, ha a gyermekgyógyászat egy önálló alrendszer lehetne, ami mindent lefed és a maga magas szakmai szintjén biztosítja a gyerekeknek való ellátást.

A fentiekhez kapcsolható Dr. Kőnig Róbert gyermeksebész hétfői Facebook-posztja is, amelyben arról ír, előző nap délután tudta meg, hogy egyedül maradtak Észak- és Közép-Magyarország területére gyermeksebészet és gyermektraumatológiai ügyeletesként, és 24 óra alatt 163 gyereket láttak el „Szerintetek a kialakult helyzetet és a hirtelen rövid idő alatt, nagyon-nagyon megnőtt betegforgalmat és az egymás után érkező mentőket hogy reagálták le a szülők?” – tette fel a kérdést bejegyzésében, majd egy későbbi posztban maga adott rá választ.

Mint írja, a szülők között voltak páran, akik hangulatot keltettek és valóban sértegettek, fenyegették őket, sőt, rájuk is törték az ajtót. „Természetesen az ő gyermekeiket is kedvesen láttuk el és mindenkit a problémájának súlyossága szerinti sorrendben hívtunk be. Büszkén jegyzem meg, hogy senkivel nem váltunk el haragban, legfeljebb halkabban köszöntek el… Iszonyú nehéz nyugodtnak maradni, mikor a gyermekünk bajban van, sőt esetleg fájdalmai vannak. De fontos megérteni azt is, hogy mi MINDENKI gyermekeiért vagyunk ott és nekünk minden gyermek fontos!” – tette hozzá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top