nlc.hu
Egészség

Félrediagnosztizált agytumor

Szemszárazságnak hitték a nő agytumorát

Közel másfél évig járt orvostól orvosig, mire diagnosztizálták a betegségét.

A 67 éves Christine Spadafor 2017-ben furcsa és ijesztő tüneteket kezdett tapasztalni magán. Először fantomszagokat kezdett érezni, és mivel ezek gyakorisága, időtartama és intenzitása erősödött, többször is járt a háziorvosánál, aki azonban csak orrspray-t írt fel neki. 

A nő azonban korábban intenzív osztályon dolgozott ápolónőként és némi kutatás után rájött, hogy a fantomszagok jelentkezése klasszikus neurológiai tünet, amelyet szinuszcsomó-betegség, Alzheimer-kór vagy agydaganat okozhat. Éppen ezért kért beutalót MRI-vizsgálatra az orvosától, aki azonban nem volt hajlandó adni.

A nő ebben az időszakban veszítette el az édesanyját és az is felmerült benne, hogy a gyász következtében alakultak ki nála a testi tünetek. Hamarosan aztán egy újabb tünetet tapasztalt: úgy érezte, mintha a jobb szeme lángokban állna, és ki akarna esni a helyéből. A fájdalom olyan erős volt, hogy Christine attól félt, hogy megvakul.

A háziorvosához már nem ment vissza, ehelyett szemészhez fordult, aki szemszárazságot állapított meg és szemcseppet írt fel neki, majd ennyivel haza is küldte.

Agytumor

llusztráció: Getty Images

Felkeresett egy fül-orr-gégészt is, hogy kivizsgáltassa az orrmelléküregeit, ám mivel ott semmi rendellenességet nem találtak, ezért az orvos azt javasolta, hogy hogy menjen el egy neurológushoz. 

A neurológus először szintén nem akarta MRI-vizsgálatra küldeni, mondván, hogy nincs agydaganata. Végül aztán mégis megírta a beutalót. Az MRI pedig kimutatta: egy tojás méretű agytumor növekszik a nő homloklebenyében. A daganat addigra már akkora volt, hogy a szemeibe is kezdett belenőni.

Majdnem másfél évvel az első orvosi látogatásom után végre biztos diagnózist kaptam. Az első gondolatom az volt: Meg fogok halni? Tudok még valaha dolgozni?

idézte fel Christine.

2018. április 10-én agyműtéten esett át. A daganatról kiderült, hogy jóindulatú. A gyógyulás során azonban komplikációk léptek fel. A daganat olyan régóta nyomta a szeme hátsó részét, hogy amikor ezt a nyomást megszüntették, a jobb szeme hátsó részén a retina tapétaszerűen lehámlott. Azóta öt szemműtétet hajtottak végre rajta. Összességében körülbelül 70 orvosi látogatáson van túl az első tünetek megjelenése óta.

„Az agyműtét után két hétig napi 22 órát aludtam. Amikor fel tudtam kelni és mozogni tudtam, kimentem a konyhába, de nem jutott eszembe, hogyan kell pirítóst készíteni és kávét főzni. Ez megrémített, de nem voltam hajlandó engedni ennek. Kirakósoztam és keresztrejtvényeket fejtettem – bármit, amit amire képes voltam, hogy kihívást jelentsen az agyamnak. Beiratkoztam egy agyrehab programra is.”

Négy évbe telt, mire visszanyerte a képességeit. A jobb szemével már sosem fog úgy látni, mint azelőtt, azonban az agya teljesen a régi.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top