nlc.hu
Egészség

Hétfőn van a legnagyobb kockázata a szívrohamnak

Ezen a napon a legnagyobb a szívroham kockázata

A felmérések szerint a többi naphoz képest hétfőn 13 százalékkal megnövekedett a STEMI-típusú szívroham kockázata. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy mi okozhatja a kiugrást.

Sokan eddig sem rajongtak a hétfőért, azonban egy új kutatás azt mutatja, hogy nemcsak a munka kezdete, de a legsúlyosabb akut szívinfarktus megnövekedett száma miatt is van okunk utálni a hétfőt – írja a 24.hu a ScienceAlert nyomán. 

éberkóma

A kép illusztráció
(Forrás: Getty Images)

A Belfast Health and Social Care Trust 10 528 olyan írországi és észak-írországi beteget vizsgált 2013 és 2018 között, akik a legsúlyosabb szívrohammal kerültek kórházba.

A vizsgált adatok szerint hétfőn 13 százalékkal megnövekedett a STEMI-típusú szívroham (ST elevációs miokardiális infarktus) kockázata a többi naphoz képest. A legalacsonyabb értéket csütörtökön mérték, azonban a vasárnap mért értékek szintén látványosan kiugróak voltak. 

A kutatók továbbra sem tudják, hogy mi okozhatja a kiugrást, de logikus magyarázat lenne, hogy a munkába való visszatéréssel járó stressz lehet a kulcs. 

Jack Laffan kardiológus elmondása alapján ennek több oka is lehet, azonban észszerű lenne az a gondolat, miszerint a napok, hetek és évszakok természetes ciklusa hatással van a szívünk egészségére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top