nlc.hu
Egészség

„Minden hiányozni fog az életből” – ezért döntött úgy a 23 éves nő, hogy orvosi segítséggel vet véget az életének

„Minden hiányozni fog az életből” – ezért döntött úgy a 23 éves nő, hogy orvosi segítséggel vet véget az életének

Lily Thai mindennél jobban szerette az életét, ám mikor az ausztrál törvények lehetővé tették, az elsők között kérvényezte, hogy orvosi segítséggel vethessen véget neki.

Mikor lánya múlt héten aláírta a harmadik – egyben utolsó – kérvényét, amiben a frissen elfogadott, vonatkozó dél-ausztrál törvény értelmében orvosi segítséget kér saját halálához, Lily Thai édesanyja összeomlott: képtelen volt tovább Lily kórtermében maradni, zokogva fordult ki az ajtón.

A fiatal ausztrál nő, Lily Thai immáron a 29. olyan végstádiumú, visszafordíthatatlan betegségben szenvedő beteg, aki a január 31-én életbe lépett törvény adta jogával élve, orvosi segítséget kér ahhoz, hogy meghalhasson. A news.com.au cikke szerint a 29 kérvényezőből (akinek a hatóságok is rábólintottak a kérésére) 12-en már megkapták az életük végét jelentő injekciót.

„Ha az életemet már nem is, legalább a halálomat hadd befolyásoljam”

Lily úgy tervezte, hogy az életét kioltó szert június 21-én, szerdán kapja meg. Egészen addig szünet nélkül fogadta a hozzá bejelentkező távoli ismerősöket, barátokat, rokonokat: igyekezett mindenkitől elköszönni. A fennmaradó idejében pontot tett függőben lévő ügyeire, és igyekezett megszervezni a temetését. Amikor arról kérdezték, milyen érzés volt aláírni a harmadik kérvényét, azt mondta:

„Őszintén szólva nem éreztem semmi különöset.”

Asszisztált öngyilkosság mellett döntött a 23 éves lány

Asszisztált öngyilkosság mellett döntött a 23 éves lány (Fotó: Facebook/ The Advertiser

A fiatal nő hozzátette, tisztában van vele, hogy a következő napok nagyon megterhelőek lesznek a családjának. „A betegségem nem hagyott más választást. Az utóbbi időben teljesen kiszolgáltatottá váltam, az édesapám gondoskodott rólam a nap 24 órájában. Még a legintimebb dolgokat is ő intézte” – idézi a Daily Mail Lilyt, aki emiatt a kiszolgáltatottság és egyre romló állapota miatt döntött az asszisztált öngyilkosság mellett:

„Ha az életemet nem is tudom már irányítani, legalább a halálomról hadd döntsek én”

– mondta.

17 éves kora óta küzd rejtélyes betegségével

Lily Thai mindössze 17 éves volt, mikor az orvosok Ehler-Danlos-szindrómával (EDS), vagyis egyfajta kötőszöveti rendellenességgel diagnosztizálták, ami instabillá teszi az érintettek ízületeit, valamint hajlamossá a ficamra. Csakhogy hiába a diagnózis, Lily állapota csak nem javult: családjával arra gondoltak, hogy a romló tüneteit az okozza, hogy egy korábbi sérülése miatt szivárog a testében a gerincfolyadék.

Ám hiába operálta meg egy specialista, hiába hordott hosszú hetekig egy speciális segédeszközt, mely megakadályozta, hogy mozgassa a nyakát míg gyógyul a gerince, a fiatal lány állapota csak nem javult. Sőt, az elmondása szerint még romlott is. Az egykor fitt fiatal nő a kórházban 40 kilósra fogyott és csak csövön keresztül tudták táplálni, mert a gyomrában semmi nem maradt meg.

A pontot az i-n az jelentette, mikor Lily egyik kezelőorvosa nagy kiterjedésű léziót talált a lány bal agyféltekéjében. A lányt végül AAG-vel, vagyis egy ritka autoimmunbetegséggel diagnosztizálták, melynek következtében a szervezet tévedésből a saját autonóm idegrendszerét támadja meg. Lily azt mondja, az elmúlt két évet rettenetes, már-már elviselhetetlen fájdalmak között, ágyhoz kötve töltötte. Mikor a közelmúltban megtudta, hogy az egyre csak romló állapota miatt az orvosok nem altathatják (vagyis nem operálhatják és az orrszondáját sem cserélhetik), Lily elhatározta, hogy nem szenved tovább.

Egyszerűen nem akartam tovább ebben a fájdalomban és bizonytalanságban létezni. Ha megkapom az injekciót, végre nem lesz több panaszom. Nem lesznek fájdalmaim és megszabadulhatok ettől a betegségtől, ami pokollá tette az elmúlt éveimet.

„Gyászolom az életem, ami sosem volt”

Lily ezekben az utolsó hetekben, hónapokban rengeteg időt töltött sorstársával, Annaliese Hollanddal, aki ugyanabban a betegségben szenved, mint ő. A kórházban igazi barátnők lettek és Annaliese most mindent megtesz azért, hogy megkönnyítse barátnője utolsó napjait. „Nagyon nehéz ilyen fiatalon gyógyíthatatlan betegnek lenni. Gyászoljuk az életet, ami sosem volt” – idézi a fiatal lányt a news.com.au.

„Az idősebb betegeknek vannak emlékeik, amiket felidézhetnek. Amiken nevethetnek, vagy sírhatnak. De mi, fiatalok nem sok ilyet gyűjtöttünk sajnos” – teszi hozzá Annaliese, aki elszomorodik, ha arra gondol, hogy a kortársaihoz hasonlóan ő is tele van tervekkel és álmokkal, de mindeközben pontosan tudja, hogy ezek nagy részét nem lesz ideje megvalósítani. „Itt vagyok Lily mellett, mert pontosan tudom, min megy keresztül és szeretném, ha tudná, hogyha érezné, hogy az emberek igenis törődnek vele. Még ha az most csak annyit jelent, hogy megfésülöm a haját, vagy betestápolózom a lábát.”

Van segítség!

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top