nlc.hu
Egészség

Ritka betegség miatt kiműtötték a nő fél nyelvét

„Soha többé nem csókolhatom meg a férjem” – egy ritka betegség miatt kiműtötték egy nő fél nyelvét

Újra kellett tanulnia a beszédet is.
nyelvrákos nő

A 39 éves Jamie Powellnél 2020 márciusában diagnosztizálták egy ritka rákos megbetegedést, miután felfedezett egy dudort a nyelvén. A nő nyelvének a felét eltávolították – lábszövetre cserélték – és újra kellett tanulnia beszélni és enni – írta meg a Mirror.

Jamie 2019 decemberében vette észre, hogy a nyelvével valami nem stimmel, de először azt hitte, hogy csak ráharapott. „Megkérdeztem a fogorvosomat, hogy kell-e aggódnom miatta, de azt mondták, hogy nem, fitt és egészséges vagyok, nem nagy ügy” – tette hozzá.

De hetekkel később a csomó még mindig ott volt és meg is nőtt a mérete: a nő ekkor ment el vele a sürgősségire, ahol azt mondták, hogy egy specialistára van szükség. Jamie végül két hónappal később, 2020 februárjában kapott időpontot a fül-orr-gégészetre, ahol megállapították, hogy nagy a baj.

A nőnek azt mondták, hogy harmadik stádiumú nyelvrákja van. A műtét után – amelynek során a nyakában lévő nyirokcsomókat is eltávolították – 10 napig kórházban maradt. Szondán keresztül kapta az ételt és nem tudott beszélni sem.

A férjem gondoskodott rólam, segített a kötésekkel. Amikor elkezdtem gyógyulni, a nyelvemet úgy éreztem, mintha idegen tárgy lenne a számban” – tette hozzá.

A műtét után a nő még kemoterápiás kezelést is kapott: az amputáció valósága csak akkor kezdett tudatosulni benne, amikor végül a gyógyulás útjára lépett.

Hihetetlenül szomorú voltam, amikor rájöttem, hogy nem csókolhatom meg újra a férjemet, Jonathant. Nem vettem észre, amíg meg nem gyógyultam, és nem kezdtem magaménak érezni, de hirtelen rájöttem, hogy nem fogom tudni újra megcsókolni, és nem emlékeztem, mikor csókolóztunk utoljára” – mesélte a nő összetörve.

Jamie azóta pszichológus segítségével dolgozza fel a traumát és bízik benne, hogy a jövőben meg fog tudni barátkozni az új nyelvével.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top