nlc.hu
Egészség

6 üveg vizet ivott meg egy kisfiú, majdnem belehalt a vízmérgezésbe

6 üveg vizet ivott meg egy kisfiú, majdnem belehalt a vízmérgezésbe

Az eset július negyedikén, az amerikai függetlenség napján történt.

Az RTL írta meg a New York Post híre nyomán annak a 10 éves kisfiúnak az esetét, aki életveszélyes állapotban került kórházba az amerikai Dél-Karolina államban, miután hat üveg vizet ivott meg egy óra alatt. 

A fiú kint játszott az unokatesóival, majd visszament a házba, hogy igyon, a szülők azonban nem vették észre, hogy gyermekük hat üveggel is lehúzott egy óra alatt.

Vízzel tele poharak.

Fotó: Getty Images

Már csak arra eszméltek, hogy a fiú feje megfájdult, motoros funkciói leálltak, nem bírta mozgatni a végtagjait sem. A szülök kórházba vitték a kisfiút, akinél az orvosok vízmérgezést állapítottak meg.

Vízmérgezés

A vízmérgezésnek (hiperhidrációnak) nevezett állapotban a túl sok folyadék mintegy „felhígítja” a vért. Ez történik akkor, ha nem az emberi sejtek és vér sótartalmával megegyező sótartalmú, hanem annál hígabb a folyadék, de akkor is előfordulhat, ha túl gyorsan történik az elvesztett folyadékmennyiség pótlása. A hiperhidráció agyi ödémát okozhat, mivel a vesék nem tudják kellő gyorsasággal kiválasztani a felesleget – ami felnőtteknél legfeljebb 1 liter óránként. Ezt akár hasmenés is követheti.

A szakembereknek nyolc órába telt, mire stabilizálták a gyereket. Szerencsére a kisfiú teljesen felépült, nem szenvedett maradandó egészségkárosodást.

A lap felhívta a figyelmet, hogy végzetes kimenetele is volt már a mértéktelen folyadékbevitelnek: egy 35 éves, kétgyermekes indiai anyuka júliusán hatodikán halt meg, miután fél óra alatt 4 üveg vizet ivott meg. 2012-ben mi is írtunk egy ilyen tragikus esetről.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top