nlc.hu
Egészség

Hálapénzbotrány: kirúgták a szolnoki orvost

Kirúgták a több tízmillió forintnyi hálapénzt elfogadó orvost, jelölt bankókkal bukott le az ismert kardiológus

37 milliót találtak nála. Bilincsben vezették ki a kórházból.

Kirúgták a hálapénzt elfogadó orvost a szolnoki kórházból. „A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet munkatársai határozottan elutasítják a hálapénzt és visszaélésnek tekintenek minden ezzel kapcsolatos cselekményt” – közölte az intézmény orvosigazgatója, Kudrjavcev Anatolij. Éppen ezért az ügyben érintett orvos munkaviszonyát a kórház azonnali hatállyal megszüntette.

A 67 éves orvos ellen – aki amúgy havonta körülbelül 2 millió forintért dolgozott hivatalosan az intézményben – a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának megalapozott gyanúja miatt folyik eljárás.

Borítékok egymás hegyén-hátán

A police.hu beszámolója szerint a nyomozók 2023. július 17-én érték tetten az orvost a szolnoki kórházban, majd előállították a vármegyei rendőr-főkapitányságra. A gyanú szerint az orvos 2023. május 31. és június 20. között a betegeitől hálapénzt fogadott el – feltehetően 41 alkalommal – a kórházban nyújtott ellátásért, annak ellenére, hogy állami egészségügyi jogviszonyban járt el.

Több mint 37 millió forintot, továbbá csaknem 10 millió forint értékű valutát, mobiltelefonokat, ékszereket, „üres és készpénzt tartalmazó borítékokat” foglaltak le a nyomozók nála, a kórházban és a Holt -Tisza partján található otthonában megtartott házkutatás során.

hálapénz,

A jelölt bankókat is megtalálták a hálapénzes orvosnál – Fotó: police.hu

Álbeteggel tesztelték

A Blikk információi szerint másfél hónapja figyelték a nyomozók a gyanú szerint folyamatosan hálapénzt elfogadó és kérő, ismert szolnoki kardiológust, dr. H Bélát, ráadásul titokban megbízhatósági vizsgálatot is indítottak ellene. Ennek keretében egy beteg szerepét eljátszó rendőr megjelölt, rögzített sorozatszámú bankóit is elfogadta a kórházi rendelőjében a doktor.

Egymilliót is elkérhetett

A kórházi vizsgálóban soron kívül fogadta azokat a betegeket, akik nem akarták kivárni a várólistát. „Ő volt a legjobb a környéken, (…) remek szívgyógyász. Magas volt a tarifája, (…) de akit ő kezelt, az biztosan kapott még az élettől néhány plusz évet” – nyilatkozta egy helyi lakos a Blikknek.

Olykor akár egymillió forint is lehetett a borítékokban, egy komplikáltabb eljárásért ennyit kért a főorvos.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top