Tényleg működik a pattanástapasz, vagy ez is átverés?

Balogh Sarolta | 2023. Július 24.
Ismerős arcápolási panasz? Itt a megoldás: pattanástapasz! Ezek matricák megváltoztatták az életünk, így többé nem kell arcunk piszkálnunk és hegeket kezelnünk.

Ha pattanásokról van szó, akkor a legfontosabb szabály: soha ne piszkáljuk és/vagy nyomjuk ki őket! Sajnos sokszor előfordult már, hogy saját kezünkbe vettük az irányítást, és bizony kegyetlenül nekiestünk pattanásainknak. Támadásunk után azonban csak nyílt, fájó, gennyes, esetleg véres sebek maradtak csak. Biztosan nem érte meg…

Soha ne nyomjuk ki a pattanásokat!

Tudjuk, hogy nagyon nehéz megállni, hogy kinyomjuk ezeket a gonosztevőket. Akár pirosak, akár már kifehéredtek, mindig olyan, mintha hatalmas táblákat lebegtetnének, hogy mindenki rájuk figyeljen.

Minden problémánkat megoldhatja, ha pattanástapaszt használunk. Ezek a láthatatlan tapaszok a pattanásos bőrűek új legjobb barátai. A közösségi médiában futótűzként terjedt jó hírük.

Mi is az a pattanástapasz?

A pattanástapaszok kis méretű, áttetsző matricák, amelyeket azért terveztek, hogy leragasszuk velük a pattanásokat. Egy csomagban természetesen több méretű matrica is található, hogy a pattanás méretétől függően tudjunk választani. A pattanástapaszok hidrokolloidból, azaz nedvességelnyelő kötszerből készülnek, amelyet gyakran használnak a súlyos sebek kezelésére is. A tapasz kiszívja a pattanásból a gennyet és közben gyógyítja a felületet.

@doctoryoun

#duet with @svetlana_angela do Hydrocollood patches work? #acne #pimples #hydrocolloid #hydrocolloidbandages #learnontiktok

♬ We Can’t Be Friends – Yndi & Dream Koala

A pattanásmatrica fájdalommentes megoldás, amely segít felgyorsítani a bőr gyógyulási idejét, és megvédi a pattanásokat a szennyeződésektől. Alkalmas a felszíni pattanások kezelésére, azonban a mélyebb, cisztás pattanástípusoknál nem segít.

Hogyan használjuk a pattanástapaszokat?

Első lépésként tisztítsuk meg alaposan arcunkat és szárítsuk meg a bőrt. Csak ezután helyezzük a tapaszt a pattanásra, és hagyjuk ott a csomagoláson ajánlott ideig. A matrica felhelyezése után zavartalanul használhatunk egyéb bőrápolási termékeket. Ne feledjük, hogy a pattanás körül érzékeny a bőr, így bánjunk gyengéden vele.

Egyesek éjszakára helyezik fel, hogy reggelre pattanások nélkül ébredhessenek.

Mit nem tudnak a pattanástapaszok?

A fentiek alapján megbizonyosodtunk róla, hogy bizonyos esetekben remekül működnek a pattanástapaszok. Azonban mitesszereken már nem tudnak segíteni. Kiválóak a pattanások kezelésében, azonban ezek megelőzésére nem alkalmasak. Sajnos a hegeket sem képesek begyógyítani.

Ha cisztás, gyulladt pattanásokkal vagy az arc nagy részét borító pattanásokkal küzdünk, akkor a legjobb, ha orvoshoz fordulunk. Ő a bőrtípusunknak megfelelő hatóanyagokat tartalmazó bőrápoló készítményeket tud felírni.

Lehet-e sminkelni a matricák mellett?

Teljesen biztonságos sminket felvinni a tapaszokra. A biztonság érdekében érdemes előzőleg kipróbálnunk különböző márkákat. Egyes termékek esetében látszódhat a tapasz, és ez zavaró lehet, ha teljesen el akarjuk rejteni. Fontos megismételni: ezek a picike, átlátszó tapaszok messziről nem is látszanak. A pattanás nem kínos, teljesen természetes jelenség, így nem szabad szégyenkeznünk miatta! 

Akadnak olyan tapaszok is, amelyek messziről vonzzák az ember tekintetét. Nem kell unalmas, átlátszó matricákat hordanunk, amikor van lehetőségünk ilyen vidám, színeseket is viselnünk:

Színes matricákból is választhatunk diszkrét tapaszokat.

Az igazán extrák unikornisokkal az arcukon járnak-kelnek az utcán. Nézzünk körül, mert számos bohókás matricát találhatunk, az egyik legnépszerűbb a Hello Kittys.

A pasztellszínek soha nem mennek ki a divatból, legyen szó akár pattanástapaszokról. Cicák, virágok vagy akár ékkövek, el is felejthetjük, hogy pattanásokat rejtenek ezek az aranyos matricák.

(Forrás: Skin Software, Fotó: Getty Images)

Exit mobile version