nlc.hu
Egészség

Arcápolási tippek tiniknek

Egészséges ragyogás 101: Egyszerű arcápolás tiniknek!

A tinik bőre sérülékeny és különleges. Eláruljuk azokat a bőrápolási tippeket, amelyektől garantáltan könnyebb lesz kezelni a serdülőkori bőrproblémákat.

A tinédzserek bőrápolása komplikáltnak tűnik. Ott lebeg a folyamatos bizonytalanság, hogy milyen krémeket és szérumokat javasolt használni, illetve melyeket kell messziről elkerülni. Ha mindez nem lenne elég, akkor beköszönt a serdülőkor, a folyamatos változások mellett megjelennek a pattanások, a száraz foltok és a hormonális változások is.

Pattanásos arc alsó része.

Tinédzserként mindenki pattanásokkal küszködik

Nem csoda hát, hogy tinédzserkorban törékeny az önbecsülésünk, folyamatos a szorongás és elkerülhetetlen az az érzés, hogy az eddig olyan jól ismert test most szépen lassan kicsúszik irányításunk alól. Mindenféle csodát ígérő krémek és munkájukat kiválóan végző marketingesek sortüzében legszívesebben felvásárolnánk mindent, hogy bőrünkre kenhessük.

Azonban tinikorban nincs még szükség millió kencére és ilyen meg olyan fiatalító szerekre. Sőt, még huszonéves korban is ajánlott beérni csak a minimálissal. Az arcápolási rutinnak egyszerűnek kell lennie. A fiatal bőrnek még nincs szüksége minden ránctalanító szerre és durva tonikra.

Szakértők szerint a tinédzsereknek lényegében csak néhány lépést kell követniük ahhoz, hogy a megfelelő törődést biztosítsák arcbőrüknek, függetlenek a bőrtípustól vagy a problémáktól.

Az alábbiakban megmutatjuk a legjobb kezdő rutinokat  pattanásos, száraz, zsírosabb és érzékeny bőrű tinik számára.

Naptej a legjobb barátunk

Bőrtípustól függetlenül minden tinédzsernek a bőrápolási rutin utolsó lépéseként naptejet kell használnia. A naptej megvédi a bőrt a nap okozta károsodástól és a bőrrák kialakulásától. Minél korábban kezdi el valaki a naptejet használni, annál jobb! A naptej használatára úgy kell tekinteni, mint mondjuk a fogmosásra. Ez is a reggeli rutin része, ahhoz, hogy megőrizzük egészségünket, és hogy rendben induljon a nap.

Nem elég azonban csak reggel naptejet használni. A nap folyamán javasolt 2 óránként újra bekenni magunkat minimum 30 faktoros naptejjel, hogy biztosan védve legyünk a káros sugaraktól.

Rendszeres tisztítás

Fiatal lány arcot mos kagyló fölött.

A megfelelő tisztítás kulcsfontosságú

Az arcápolási rutin másik alapköve a rendszeres arctisztítás. Tisztítsuk meg alaposan minden reggel és este arcunkat, hogy eltávolítsunk minden lerakódott szennyeződést, olaj- vagy sminkmaradványokat. Az arc megfelelő tisztítása segít megelőzni a pattanások és egyéb bőrproblémák kialakulását.

A tinédzserek kb. 85 százaléka küzd pattanásokkal vagy aknével. A pubertáskor hormonális változásai gyakran eredményeznek pattanásokat. Ilyenkor fokozott az olajtermelés, ami eldugítja a pórusokat, és pattanások keletkeznek. A legjobb gyógymód itt is a megelőzés. Használjunk akkor is arctisztítót, ha nem bukkantak még fel a pattanások.

A hatékony tisztítószereknek minden bőrtípus esetén fel kell oldaniuk az olajokat és a szennyeződéseket. A pattanásokra hajlamos bőrű tiniknek érdemes olyat választaniuk, amely aktív hatóanyagokat tartalmaz a pattanások kezelésére és megelőzésére.

Ilyen hatóanyag például a benzoil-peroxid, amely behatol a pórusokba, kitisztítja a szennyeződéseket és a felesleges olajat. A benzoil-peroxid azonban kiszáríthatja a bőrt, illetve kifehérítheti a törölközőket és az ágyneműt, amelyekkel érintkezik. Ezért használjuk inkább csak reggel, és tisztítsunk lefekvés előtt valami mással.

Amennyiben túl durvának bizonyul a benzoil-peroxid, használjunk helyette gyengédebb (de továbbra is erős) arctisztítót. Például egy olyan készítményt, amely hatóanyaga a szalicilsav. A szalicilsav gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet megakadályozni a foltokat kiváltó szennyeződéseket és baktériumokat.

Megfelelő hidratálás

Fiatal lány tükörbe nézve keni az arcát.

Bőrtípustól függetlenül mindenkinek kell használnia hidratálót

A bőr akkor a legegészségesebb, amikor hidratált. Szakértők szerint a pattanásokra hajlamos egyének kevésbé pattanásosodnak meg, ha a bőrük jól hidratált. Főleg akkor nagyon fontos hidratálni a bőrt, ha benzoil-peroxidos tisztítót használunk, mert az extrán szárítja a bőrt.

Akár zsíros, akár száraz a bőrünk, nagyon fontos, hogy kellően hidratáljuk. Ám ez nem csak a krémekre vonatkozik. Figyeljünk oda, hogy bevigyük a szükséges napi vízmennyiséget és változatos étrendünk legyen, mivel ezek is hozzájárulnak a bőr egészségéhez.

Egyéb tanácsok a fiatal bőr ápolásához:

  • Kerüljük arcunk gyakori érintését, mivel ezzel hozzájárulhatunk a baktériumok terjedéséhez és a pattanások kialakulásához.
  • Ne nyomjuk ki a pattanásokat! Bármennyire nehéznek is tűnik, tartsuk be, mert ellenkező esetben súlyos gyulladásokat és hegeket okozhatunk. Használjunk inkább pattanástapaszokat, melyek felszívják a pattanás tartalmát és elősegítik az érintett terület gyógyulását.
  • Sminkeléshez válasszunk nem komedogén (azaz olajmentes) termékeket, mert ezek nem tömítik el a pórusokat. Este mindig távolítsuk el alaposan a sminket arcunkról.
  • Maradjunk türelmesek. A bőrnek néha hosszabb idő kell a gyógyuláshoz, ezért legyünk türelmesek és tartsuk be a megfelelő arcápolási rutint.
  • Ne bombázzuk a bőrt új termékekkel, inkább fokozatosan vezessük be őket. Így ha bőrünk negatívan reagál egy termékre, könnyebb lesz tudni, melyik a felelős.

Fontos megjegyezni, hogy minden bőr más és egyedi, így a tini arcápolási rutint érdemes az egyéni bőrtípusnak és igényeknek megfelelően testre szabni. Ha komolyabb bőrproblémák merülnek fel, mindenképpen konzultálj egy bőrgyógyásszal vagy szakemberrel.

(Forrás: the Strategist, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top