nlc.hu
Trend

Veszélyes TikTok trend a fényvédővel kontúrozás

A TikTok bugyraiban újabb őrült hack terjed: naptejjel sminkelni

Nem hogy semmi értelme, de még rettentő ártalmas is a TikTokon terjedő szépséghack, ami a fényvédőt ajánlja arckontúrozáshoz.

A természetes hatású smink lassan kiüresedő frázisa úgy tűnik, újabb tartalommal gyarapodott, de bár ne tette volna! A TikTokon kezdett terjedni a sminkhack, ami szerint a fényvédő trükkös használatával árnyalni tudjuk arcunkat és vonzó, természetes arckontúrt varázsolhatunk. Bár a lehetőség valóban adott, óva intünk mindenkit attól, hogy kipróbálja a trükköt, elmondjuk, miért.

A #sunscreencontour hack nagyon nem jó ötlet. (Fotó: TikTok @stopiteli)

A #sunscreencontour hack nagyon nem jó ötlet. (Fotó: TikTok @stopiteli)

A #sunscreencontour lényege, hogy arcunk egyes részeire eltérő erősségű fényvédőt viszünk fel: ahol bronzosítani, pirosítani szeretnénk (tipikusan ilyen az orcák, a homlok felső része, az orrnyereg oldala és az áll íve), oda alacsonyabb faktorszámút, ahol világosabb árnyalatra vágyunk (szemkörnyék, orrnyereg teteje, homlok alsó része, áll) magas SPF értékűt kenünk, lehetőleg vastagon, valahogy így:

Ennek köszönhetően egy átnapozott délután végére már látszódni is fog az eredmény: jobban lebarnul majd bőrünk a “bronzosítás” helyén, és kevésbé a “highlighter” helyére kent fényvédő alatt.

A hack legnagyobb buktatója pedig az, hogy végső soron működik. Kvázi fényvédő tesztként is futtathatnánk bizonyítva, mekkora különbség van egy SPF30-as (vagy alacsonyabb) és SPF50-es fényvédő ereje között, mert kétségtelen, ahová gyengébbet kenünk, könnyebben fog leégni a bőr. 

Azonban egy ilyen hacket népszerűsíteni abban a valóságban, amelyben, ahogy a Magyar Rákellenes Liga írja, „A basalioma a leggyakoribb rosszindulatú bőrdaganat, előfordulása egyes országokban meghaladja az összes többi rosszindulatú daganatféleség együttes számát.” több mint felelőtlenség.

Lássuk be, a fényvédők megfelelő használatát legtöbbünk még inkább csak tanulja (ami nem baj, sőt, szuper, ha igyekszünk figyelni rá) ám simán kifekszünk órákra napozni, imádjuk a nyári barnaságnak a gondolatát is, és szinte biztos, hogy nem viszünk fel elegendő mennyiséget naptejből, hogy az a ráírt védelmet nyújtsa. Mindeközben sajnálkozunk a sokasodó szarkalábak miatt, anti-aging krémektől reméljük a csodát, és mostanság retinolban fürdünk, mert azt mondják, az hatásos (egyébként tényleg az). 

@therealjuliajolie #duet with @stopiteli sunscreen contouring your face?😱 what do you think? #beautyhacks #sunscreen #RaiseYourVoice #contouring #momsoftiktok ♬ original sound - Eli Withrow

Míg egy bronzosító paletta használatakor azonnal látjuk az eredményt (amit ha nem tolunk túl, könnyedén lesz természetes, napcsókolta, vagy amilyet épp szeretnénk), a sminkhack esetén lutri, milyen lesz az arcunk a napozás végére. Példának okáért akár le is éghetünk.

A fényvédő nem sminktermék, sosem volt az, egyetlen célja, hogy óvja bőrünket a káros UV-sugárzás hatásaitól, a bőröregedéstől a bőrrákig, és ebben egészen remekel. Viszont a legolcsóbb retinolos szérum is 3-4000 forint, és belőle garantáltan nem egy üveggel kell majd megvásárolni, hogy napozásaink bőröregítő hatását legalább részben helyrehozzuk. Miért akarnánk akkor kísérletezgetni, ha azzal kockáztatjuk arcbőrünk egészségét, szépségét? 

Ha mégis égünk a vágytól, hogy barnulással érjük el a kontúrhatást, napozás helyett használjunk önbarnítót. Az UV-károktól megkíméljük magunkat, és ha (hangsúlyozom, ha!) sikerül valóban szépen eldolgozva felvinni az eltérő mennyiségeket belőle arcunk egyes részeire, pár óra után gyönyörködhetünk természetes arckontúrunkban. Vagy, hagyjuk az egészet a csudába és tanuljunk meg sminkelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top