Trend

Fényvédelem teszt – Te tudod, mennyire károsította bőrödet a napsugárzás?

Gyorsan csekkolhatod, eddigi napozási szokásaid mennyit ártottak bőrödnek. Mutatjuk, hogyan.

Elméletben nagyon jól tudjuk, a napsugárzás károsítja a bőrt, a gyakorlatban azonban mégis gyakran lespóroljuk a fényvédelmet, mikor azt látjuk, egy-egy órácska alatt még csak színünk sem lesz, nem hogy leégünk, akkor meg minek az a sok naptej, nem igaz? Sajnos nem. A napsugárzás káros hatásai sajnos jóval alattomosabbak annál, mint hogy néhány azonnali tünettel elintézzék a dolgot, az UV-sugárzás ugyanis nem csak a leégés miatt veszélyes. Ha eltekintünk ama aprócska ténytől, hogy bőrrákot is kaphatunk, még mindig ott van a szarkalábaival támadó Tudjukki – a Ránc.

Olyan észrevétlenül terjed, hogy szinte észre sem vesszük magunkon, ami nem csoda, hisz minden nap látjuk önmagunkat, fel sem tűnik a változás. 35 év felett azonban mégiscsak érdemes csekkolni, hányadán is állunk ezzel a fényvédelem dologgal, hogy még időben menteni tudjuk, ami menthető. Hogy hogyan lehet egyszerűen és gyorsan ellenőrizni, mennyire károsította bőrünket a napsugárzás, arra Rácz Judit kozmetikai vegyész adott egy nagyon jó tippet:

“Keress magadon egy olyan bőrfelületet, amit csak egészen ritkán, vagy sosem ért napsütés. Ilyen lehet a karod belső fele, a hónalj vagy a popsid. Ezeket a területeket viszonylag ritkán napoztatjuk, ezért sokkal kevésbé jelentkeznek rajtuk a napsugárzás miatti bőröregedés tipikus jelei. Fiatalosabbnak, feszesebbnek tűnnek, míg azok a testrészeid, amik sokat voltak napon megfelelő fényvédelem nélkül, ráncosabbak, egyenetlenebbek. A napsugarak sajnos ezt teszi a bőrünkkel, ha nem óvjuk megfelelően.”

Te megfelelően véded bőrödet a napsugárzástól?

Te megfelelően véded bőrödet a napsugárzástól? (Fotó: Getty Images)

Hogy mi számít megfelelő fényvédelemnek, arról összeállítottunk egy listát, nézd meg, nálad melyik teljesül, melyiknél lehet szükség egy kis plusz figyelemre?

  • bőrödet egész évben érdemes védeni a napsugárzástól, ősztől tavaszig, illetve nyáron rövidebb kintlétekre legalább SPF30-as, napozáshoz pedig SPF50-es erősségű fényvédőt használj.
  • arcbőröd esetén óvakodj az alkoholt, illatanyagokat tartalmazó fényvédőktől és válassz bőrtípusodnak megfelelő készítményt.
  • a strandoláson kívül se feledkezz meg füleid, nyakad, dekoltázsod fényvédelméről – és persze a karjaidat, lábaidat is kendd be, mindent, amit nem takar ruha.
  • hogy a kiválasztott naptej biztosítsa azt az elvi védelmet ami rá van írva, fontos a felvitt mennyiség is. Az arcbőr esetén ez egy negyed teáskanálnyi naptejet jelent.
  • naptejed rendelkezzen széles spektrumú fényvédelemmel, vagyis az UVA és UVB-sugárzás ellen is védjen – a jobb változatok pedig már a HEV, vagyis a kék fény ellen is védenek, ami szuper.

További hasznos, gyakorlati tippeket találhattok a Krémmánia videójában is

Összegyűjtöttük neked a nyári bőrápolás tudnivalóit is:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top