nlc.hu
Egészség

Kókuszolaj használata bőrápoláshoz

Kókuszolaj, a csodaelixír – Használjuk-e bőrápoláshoz?

Mennyire előnyös, ha a kókuszolajat is beépítjük bőrápolási rutinunkba? Tényleg csodákat művel vagy csak egy újabb futótűzként terjedő tévhit?

A kókuszolaj egyike azon kevés alapanyagoknak, amely ugyanúgy megállja helyét a konyhában, mint a bőrápolásban. Azonban a vélemények megoszlanak azzal kapcsolatban, hogy jó ötlet-e arcápolási rutinunkban alkalmazni. Az egyik oldal a kókuszolajat szépítő elixírnek hirdeti, a másik pedig túlértékeltnek gondolja.

Cikkünkben arra a kérdésre keressük a választ, hogy jó ötlet-e beépíteni szépségápolási rutinunkba. Nos, ez több dologtól is függ, például hogy milyen típusú kókuszolajat használunk. A bőrápolásban való felhasználáshoz finomítatlan, szűz vagy extra szűz kókuszolaj ajánlott.

Kókuszdarabok és olajos üvegcsék.

Tényleg előnyös-e kókuszolajat használni bőrápoláshoz?

A kókuszolajat az érett kókuszdió gyümölcsének húsából sajtolják ki. Előállításához különböző kémiai és mechanikai folyamatokat alkalmaznak. Az olajat hidegen sajtolják, tehát az olajat hő felhasználása nélkül távolítják el. Ezzel az eljárással, más feldolgozási módszerekhez képest, több tápanyagot tart meg az olajból. Ezért ajánlott ilyen kókuszolajat választani, ha arcunkra szeretnénk kenni.

Kókuszolaj előnyei

Bőrápolás terén a kókuszolaj feladata a hidratálás, köszönhetően annak, hogy nagyon gazdag zsírsavakban. Például laurinsavban, amely antibakteriális és antimikrobiális képességekkel rendelkezik, vagy linolsavban, amely kiváló hidratáló szereppel bír.

A kókuszolaj lágyító tulajdonságai jótékony hatással vannak a bőr hibáinak helyreállítására. Különösen hasznos lehet kiegészítenünk vele bőrápolási rutinunk, ha száraz vagy érzékeny a bőrünk.

A remek hidratálóképesség mellett a kókuszolaj képes védőrétegként működni a bőr tetején, így magába zárja a nedvességet. Eközben megakadályozza a transzepidermális vízveszteséget (amikor a víz a bőrön keresztül a levegőbe párolog). Ez a védőréteg segít kijavítani a külső rétegen keletkezett repedéseket és megakadályozza a káros baktériumok behatolását.

2018-as kutatás szerint a kókuszolaj gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik és tele van antioxidánsokkal. Napozás utáni hidratálóként is megállja a helyét, mivel segít védekezni az UV-sugárzásból származó károk ellen.

Napégésre azonban ne kenjük! Sűrűsége miatt magába zárja a hőt, nem engedi a bőrt lélegezni, így csak súlyosbítjuk az égési sérülést. Hagyjunk bőrünknek néhány napot a gyógyulásra, és csak utána kenegessük kókuszolajjal az extra hidratáltságért.

Akkor most kenhetjük az arcunkra a kókuszolajat?

Törülközős nő vattakoronggal tisztítja az arcát.

A kókuszolaj remek hidratáló

Antibakteriális tulajdonságai ellenére a kókuszolaj pocsék harcos a pattanásokkal szemben. A kókuszolaj meglehetősen komedogén, ami azt jelenti, hogy eltömítheti a pórusokat, és hozzájárulhat a mitesszerek, pattanások kialakulásához. Ha zsíros és pattanásokra hajlamos a bőrünk, akkor ne kenjünk arcunkra kókuszolajat. Ugyanakkor ne használjuk a mellkason, a hát felső részén és a vállakon se, mivel ezeken a területeken található a legtöbb olajmirigy, és ezen területek pórusai is eltömődhetnek.

Ne használjunk naptej vagy fényvédő helyett kókuszolajat. Az UV-védelme igen alacsony, ráadásul nem áll rendelkezésre elég bizonyíték, amely igazolná, hogy képes megakadályozni a napégés okozta károkat.

Hogyan válasszuk ki a legjobb kókuszolajat a bőrünknek?

Mind a finomított, mind a finomítatlan kókuszolajok triglicerideket (zsírsavakat) tartalmaznak, és kiváló hidratálók lehetnének. Mivel azonban a finomítatlan kókuszolaj magasabb fitonutriens-tartalommal rendelkezik (növények által termelt vegyületek – például antioxidánsok–, amelyek segítenek védekezni a környezeti veszélyektől), ezért a bőrápoláshoz ez a legjobb választás.

A finomított kókuszolaj gyártási folyamata során alkalmazott magas hőmérséklet eltávolítja az olaj számos antioxidánsát. Emiatt a bőrápolási szakértők a finomítatlan kókuszolaj használatát javasolják.

A hidegen sajtolt kókuszolaj esetében kíméletesebb feldolgozási módszert alkalmaznak. Így a késztermék nem tartalmaz rovarirtókat, vegyi anyagokat vagy adalékanyagokat. Mindenképpen pluszpont a bőr szempontjából.

Összegzés

Nyugodtan használhatjuk a kókuszolajat arcápolóként, hiszen kiváló hidratáló. Beilleszthetjük bőrápolási rutinunkba hidratálókrémként, ajakbalzsamként vagy borotvakrémként. Ha zsíros és pattanásokra hajlamos a bőrünk, esetleg allergiás reakcióink vannak a kókusztól, akkor viszont messziről kerüljük el a kókuszolajat.

(Forrás: EatingWell, Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top