nlc.hu
Egészség

Egészséges ünnepi ételek kókuszolajjal

Egészséges ünnepi ételek: ezért használj kókuszolajat! (x)

A kókuszolaj segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő, energiával tölt fel, de nemcsak a serpenyőbe, hanem a bőrödre és a hajadra is kenheted. Millió és egy dologra jó, mutatjuk, hogyan használd fel!

A kókuszolaj vagy kókuszzsír ugyanazt jelenti: a kókusz húsából préselt olaj, a különbség csak annyi, hogy 22-23 fok alatt szilárd, felette folyékony a halmazállapota. Miután kipréselték, megtisztítják, szűrik, végül szagtalanítják, így egyáltalán nem befolyásolja az ételek ízét. De a kókuszolaj ennél jóval többet tud!

Diétabarát

Ha az ünnepek alatt is szeretnél odafigyelni az étkezésedre, készítsd kókuszolajjal az ételeket! A kókuszolaj csökkenti az édesség iránti vágyat, és jótékonyan hat az emésztésre is. Mindemellett növeli az állóképességet, csökkenti a fáradtságérzetet, vagyis a sporthoz – és az ünnepi pörgéshez – is energiát biztosít.

Szuperegészséges

Mivel a kókuszolaj teljesen növényi alapú, így nem tartalmaz koleszterint, és a lebontásához inzulinra sincs szükség, vagyis a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Nem képződnek benne transzzsírok – amik a szív-és érrendszeri betegségek katalizátorai –, és magas laurintartalma miatt kiváló vírus-, baktérium- és gombaölő.

Mivel a kókuszolaj telített zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag, jót tesz a szervezetednek. Arra azonban ügyelj, hogy amikor kókuszolajat vásárolsz, tájékozódj, hogy hidrogénezés nélkül készült-e, és tartalmaz-e mesterséges aromákat! Ha a Biowebáruházból rendelsz, biztos lehetsz benne, hogy az a kókuszolaj, amit a virtuális kosaradba teszel, jó minőségű.

A kókuszolajjal diétabarát karácsonyi ételeket készíthetsz

A kókuszolajjal diétabarát karácsonyi ételeket készíthetsz

Bőrápolásra, hajápolásra

A minőségi kókuszolajat szépségápolásra is használhatod: készíthetsz belőle hajpakolást és a bőrödnek is jót tesz. A kókuszolaj különösen jól jön most, télen, amikor a hideg miatt könnyen kiszárad a bőrünk, kicserepesedik az ajkunk, ráadásul a kókuszolajat akkor is használhatod, ha érzékeny a bőröd.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt szőrtelenítés után is áttörölheted vele az érzékeny bőrfelületeket, de vattára csepegtetve, sminklemosóként is tökéletesen funkcionál. Sőt, a hajad egészséges fényét is segít visszaállítani, és a festés miatt töredezett hajvégekre is gyógyír lehet.

Környezetbarát

A kókuszolaj mellett szól még egy plusz érv is: ha számodra is fontos a környezetvédelem, akkor a sütéshez-főzéshez válaszd a kókuszolajat. Sem a kókuszdió termesztése, sem a kókuszolaj kinyerése nem szennyezi a környezetet, így biztos lehetsz benne, hogy nem hagysz magad után ökológiai lábnyomot.

A kókuszolaj akármeddig eláll, nem avasodik, és jobb a sütéshez, mint az olívaolaj, ugyanis a kókuszvaj égési hőmérséklete 232 fok, míg az olívaolajé csak 180 fok. Sőt, a kókuszolajat nem szívja magába az étel, és nem hagy maga után kellemetlen szagokat, így még az ablakot sem kell kinyitnod, hogy szellőztess, ezáltal a hideg is kint marad.

Cukormentes répasüti

Hozzávalók:

  • 3-4  szál répa reszelve
  • 2 egész tojás
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • ½ citrom leve
  • 1 teáskanál fahéj
  • 10 dkg aszalt szilva és sárgabarack
  • 1 mokkáskanál rumaroma
  • 2-3 evőkanál xilit
  • 2 evőkanál pirított, szeletelt mandula
A kókuszolaj nem avasodik, és az ételeknek sem lesz olajos érzetük

A kókuszolaj nem avasodik, és az ételeknek sem lesz olajos érzetük

Elkészítés

A tojások sárgáját, a xilitet a kókuszolajat, a szódabikarbónát és a fahéjat öntsd egy tálba, keverd habosra, majd add hozzá a fahéjat. Ezt követően egy másik tálban verd fel a tojásfehérjét kemény habbá.

Tisztítsd meg és reszeld le a sárgarépákat, aprítsd fel az aszalt gyümölcsöket, majd keverd hozzá a répához a mandulával együtt.

Utolsó lépésként add hozzá a keverékhez a tojássárgájás krémet, és a felvert tojáshabot is óvatosan adagold a tésztához. Kókuszolajjal kenj ki egy tepsit, béleld ki sütőpapírral, öntsd bele a tésztát, és süsd 170-180 fokon 30-40 percig.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top