nlc.hu
Életmód

Pattanások az arcon

Az arcod melyik része pattanásos? Ezt jelzi vele a szervezeted

A tested folyamatosan kommunikál veled – és igen, néha nem a legszebb formában. De a pattanások nem csupán idegesítő pöttyök az arcodon, hanem a szervezeted üzenetei is. Mutatjuk, mit jelentenek!

Mindig ugyanazon a helyen üti fel a fejét egy-egy pattanás az arcodon? A kínai és ajurvédikus orvoslás szerint a tested ezekkel sokkal komolyabb problémákra próbálja felhívni a figyelmed – például a fülednél lévő akne vesegondokat, az arcodon jelentkező pattanás pedig májbetegségre utal –, de erre nincs sok tudományos bizonyíték. Ennek ellenére az, hogy az arcod melyik részét lepik el időről időre a vöröslő pöttyök, mégiscsak jelent valamit. Csakhogy ezekkel nem belső, hanem külső, életmódbeli bajokra mutat rá a szervezeted.

Pattanások a hajvonaladnál

A homlokon, a hajvonalad közelében jelentkező pattanásokat „pomádé aknénak” is szokták hívni, ugyanis a zselében lévő sűrű, gyakran ásványi olaj alapú anyag az, ami megtartja a hajad a helyén, de egyben eltömíti a pórusaidat is. Ez okozza az ott kialakult pattikat is. A megoldás? Első körben érdemes megszabadulni az eddig használt zselétől, és kicserélni olyan termékre, ami nem tartalmaz kakaóvajat, színezést vagy kátrányt, azaz miteszerképző összetevőket. A hajformázó felvitele után pedig most meg az arcod, vagy ami még jobb: a kezeddel vagy egy kendővel védd a bőröd a különböző spray-k, sőt, még a szárazsampon használatakor is. Végezetül pedig szerezz be egy mélytisztító sampont, ami megtisztítja a pórusaidat és megszabadít a felhalmozódott zselétől – ez a későbbiekben is a legjobb barátod lesz, fordulj hozzá gyakran.

Pattanások az orcádon

Ez esetben a telefonod és a párnád a hibásak. Bizony, a mobilod egy óriási bacitelep, amit folyamatosan az arcodhoz teszel – jobban járnál, ha a WC-ülőkére hajtanád a fejed, akkor is kevesebb baktérium kerülne a bőrödre. Tehát, ha képtelen vagy megszabadulni az arcod egyik részén kialakult aknétól, akkor a koszos teló, párnahuzat vagy egyéb szokásnak köszönhető, mint például, ha állandóan tapizod az arcod. Rendszeresen – lehetőleg minden használat után – tisztítsd a mobilod fertőtlenítő kendővel, hogy csökkentsd a pattanások kialakulásának esélyét. De ha a munkád azzal jár, hogy gyakran telefonálsz, akkor lehet, hogy jobban jársz, ha teljesen kiiktatod a készüléket az egyenletből és fülhallgatót használsz a beszélgetéshez. A párnahuzatot pedig hetente cseréld.

Pattanások az arcon

Fotó: ShotPrime/Getty Images

Pattanások az álladon

A kivétel erősíti a szabályt: az állon és az állkapcson jelentkező aknével kapcsolatban igaza van a kínai és ajurvédikus orvoslásnak, ezek a pattanások valóban belső problémát jeleznek. Ugyanis az itt keletkező pöttyök hormonális eredetűek. Általában az androgén hormonok túltengése áll a háttérben, ami túlstimulálja az olajmirigyeket és eltömíti a pórusokat. A hormonszint a menstruációs ciklus alatt – egy héttel a menstruáció előtt – emelkedhet, vagy azért, mert kicserélted, esetleg elkezdtél fogamzásgátló gyógyszert szedni. Emellett egyes kutatók úgy gondolják, hogy az emésztőrendszer egészsége is okozhat pattanásokat, mert az, amit eszel, kihathat a hormonjaidra. Különösen akkor, ha magas szénhidráttartalmú ételeket vagy tejtermékeket fogyasztasz. Figyelj oda az étkezésedre és próbáld meg kiszűrni, mik azok a kaják, amikre reagál a bőröd!

Pattanások a T-vonalban

Ha a T-vonalban, azaz az orrodon és a homlokodon küzdesz a visszatérő pattanásokkal, akkor az az olaj és a stressz okozzák. Bár utóbbi nem okoz nagyobb olajtermelést, mégis komolyabbá teheti a kialakuló aknét. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy minél fáradtabb vagy, annál nagyobb eséllyel lesz pattanásod ezen a területen. Szóval ha észreveszed magadon, hogy elkerülhetetlen csúszol bele az alvás-pattanás ördögi körébe, próbálj meg meditálni lefekvés előtt, napközben pedig iktass be (akár néhány percnyi) mozgást. Az edzés ugyanis természetes stresszcsökkentő. Plusz, lehetőség szerint figyelj arra, hogy ne piszkáld a homlokod: az átlagember naponta több százszor hozzáér az arcához, ezzel olajat és koszt visz be a pórusaiba. Te ne legyél ez az ember. Sőt: vezess be egy bőrápolási rutint, mely során a bőrtípusodnak megfelelő termékekkel tisztítod az arcod.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top