nlc.hu
Életmód

Esti kollagéntermelés

3 lefekvés előtti szokás, ami segíti a kollagéntermelést

Villámgyorsan hozzá fogod adni ezeket az éjszakai rutinodhoz!

A bőrápolás univerzális jelszava a „védelem nappal, tökéletesítés este”, a bőröd ugyanis éjszaka javító üzemmódba kapcsol, hiszen alvás közben termelődik egy csomó növekedési hormon. Ami pedig segít újjáéleszteni a szöveteket, fokozza a sejttermelést, hogy élénkítse és megújítsa a bőrt. Ezért egyértelmű, hogy az éjszakai rutinod a tökéletes alkalom arra, hogy te is rápakolj egy lapáttal a bőröd fiatalításához – melyhez nem árt egy nagy löket extra kollagén. Hogy ennek termelését motiváld, van néhány szokás, amit érdemes beépíteni a rutinodba, hogy reggelre álmaid bőrével ébredhess. Lássuk is őket!

Retinol

Nem véletlenül éli most a retinol az aranykorát, hiszen rengeteg jótékony hatása van. Segít a ráncok eltűntetésében, növeli a bőr kollagéntermelését, és felgyorsítja a természetes megújulási folyamatát. Azaz könnyebben szabadulsz meg az elhalt hámsejtektől, hogy legyen helye az egészséges, új sejteknek, melyeknek sokkal jobb lesz a kollagéntermelő képessége. Sajnos nem mindenki tudja tolerálni ezt az A-vitamin koncentrátumot, de ha érzékeny a bőröd, azért egy gyengéd változattal még megpróbálkozhatsz. Azt viszont mindenképpen tudnod kell, hogy egy nap egyszer, éjszaka használd, másnap pedig kötelező a fényvédő, miután a retinol növeli a bőr fényérzékenységét.

Hirtelen 30

Jelenet a Hirtelen 30 című filmből. (Fotó: Profimedia)

Kollagénpor

A kollangénport valójában a nap bármely szakában elfogyaszthatod – akár a reggeli kávédba is belekeverheted –, mivel így is, úgy is remekül működik. De talán a nyugalmas, lefekvéshez való készülődés során kisebb eséllyel felejted el bevenni az étrendkiegészítőt, mint a reggeli rohanásban. Merthogy a lényeg a napi fogyasztása. Ekkor fogja hatékonyan megemelni a tested természetes kollagéntermelését, támogatni a bőr rugalmasságát, és kisebbé varázsolni a finom ráncokat. Ha ránk hallgatsz, langyos tejbe kevered a kollagénport, amit kedved szerint ízesíthetsz – és máris rá tudsz hangolódni az elalvásra, miközben a bőröd is táplálod.

Alvás

Oké, ezzel most kicsit csaltunk, de az a helyzet, hogy minél rövidebb ideig húzod a lefekvés előtti rutinod, és minél hamarabb elalszol, annál jobbat teszel magadnak. Igen, talán szörnyen egyértelműnek tűnik ez a pont, de hidd el, a szépítő alvást meglepően kevesek teszik prioritássá. A rossz – vagy úgy egyáltalán kevés – alvás miatt megnövekedik a kortizolszint (tudod, ez a stresszhormon), ami pedig folyamatosan bontja a kollagént, valamint oxidatív stresszhez vezet, ami a bőröregedés legjobb barátja. Tudjuk, hogy a pihentető alvást nem mindig egyszerű megoldani, de próbálj meg olyan esti szokásokat kialakítani, amik elősegítik a lefekvéshez szükséges hangulatot. Igyekezz minimalizálni a képernyőidőt, késő délután már ne igyál koffeines dolgokat, és legyen egy rituáléd (esetleg kollagénes itallal együtt), amivel felkészülsz az alváshoz.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top