nlc.hu
Trend

Teszteltük: retinolos szérumok

Eredményhirdetés: Nagy retinolos szérum teszt

Három hétig teszteltük a népszerű retinolos szérumok hatását, mutatjuk, milyen eredményekre jutottunk.

 

Igaz, megfelelő fényvédelem mellett nyáron is használhatunk retinolos szérumokat, a valódi főszezon az ügyben mindenképp az őszi-téli időszak, hisz alacsonyabb az UV-sugárzás, mérsékeltebbek a napsugárzás bőrre káros hatásai. Hogy miért fontos ez a retinollal kapcsolatban, azt mindjárt elmondjuk, és azt is megtudhatjátok, milyen eredményre jutottunk a három hetes szerkesztőségi tesztelés végére, mely során nyolc népszerű retinolos szérumot próbáltunk ki.

Miért jó a retinol a bőrnek?

A retinol, pontosabban a retinoidok, vagyis A-vitamin származékok igazi anti-aging kiválóságok. Ebben a témakörben igazi alapdarabok, azonban még emellett más pozitív hatásai is vannak a bőrre. Hogy pontosan milyen hatóanyagtípusok vannak és mit várhatunk tőlük, arról részletesebben ebben a cikkünkben olvashattok, általánosságban azonban elmondható róluk, hogy:

 • Kollagéntermelésre ösztönzik a bőr sejtjeit, amelynek hatására simább, feszesebb lesz a bőrünk.
 • Antioxidáns hatásúak, tehát nemcsak a kollagén termelését serkentik, de a meglévő kollagének lebomlását is lassítják.
 • A pigmentfoltok halványításában és a pattanások ellen is hatásosan bevethetők, ugyanis segítik a sejtek megfelelő működését, az egészségesebb és jobb sejtek képződését, illetve felgyorsítják a bőr felső rétegének megújulását.
 • Több fontos bőrben lévő fehérje és vízmegkötő anyag termelődését serkentik a retinoidok, ez pedig szintén fontos tulajdonsága a bőr simasága, hidratáltsága szempontjából.

Bámilyen retinolos szérumot használsz, ezekre a dolgokra mindenképp figyelj

 

 

 • Retinolos szérumot, krémet inkább este használj, ennek oka, hogy ezek az összetevők fényérzékenyek, így a napsugárzás hatására rövid időn belül lebomlanának anélkül, hogy érdemi hatásuk lenne, másrészt pedig amiatt, hogy serkentik a bőr felső rétegének megújulását.
 • Emiatt ha retinolozunk, fényvédő arckrémet mindig tegyünk fel reggel az arcunkra, hogy védjük az átmenetileg érzkenyebb bőrt. Értem ezalatt a tél legszürkébb napját is. De fordítva is áll a dolog: az UV-sugárzás nagy mértékben károsítja, öregíti a bőrt, ezért anti-aging szempontból (is) bele se kezdjünk semmilyen bőrápoló hacacáréba, ha a megfelelő fényvédelemről nem gondoskodunk napközben: a krémek jótékony hatása hosszú távon képtelen ellensúlyozni a napsugárzás káros hatásait, ha nem fényvédőzünk. 
 • Körültekintően válasszunk retinolos terméket és hasonlóképp kezdjük el használni. Ha még sosem használtunk ilyen terméket, nem kell egyből a legerősebbet megvenni, fokozatosan vezessük be a bőrápolásba, és ez vonatkozik a használat gyakoriságára is. Eleinte elég kétnaponta használni a készítményt, hogy lássuk, a mi bőrünk miként reagál rá: elég vagy esetleg sok is neki? Ha túl nagy dózisban és/vagy túl gyakran használunk ilyen készítményeket, bőrirritációt okozhatnak: hámlás jelentkezhet, kipirosodhat a bőr, amitől nem félni kell, hanem picike odafigyeléssel megelőzni.
 • Maga a retinolsav nem véletlenül vényköteles szer, ugyanis magzatkárosító hatásai lehetnek, legalábbis a szájon át bevett tretinoinra vonatkozóan eddig elvégzett kutatások ezt igazolták. A bolti retinoidos bőrápolók esetén már távolról sem ilyen egyértelműen bizonyított a helyzet, ráadásul azokat külsőleg használjuk, azonban mégis úgy gondoljuk, a várandósság és szoptatás ideje alatt függeszd fel a retinolozást. Mondhatják sokan erre, hogy túlóvatoskodás, de igazán nem azon a pár hónapon múlik majd hosszú távon bőrünk szépsége.

Retinolos szérumok – tesztelésünk eredményei

Tindigo Flawless & Magical 0,5% Retinol Szérum

Tindigo Flawless & Magical 0,5% Retinol Szérum

Tindigo Flawless & Magical 0,5% Retinol Szérum

Első benyomás: Hagyományos krém állaga van, fehér, illatmentes. Első ránézésre semmi különleges.

Használat: Esténként használtam, egy fél pumpálásnyi bőven elég volt az egész arcomra. Hialuronos és aminosavas szérumot is használok, azok fölé vittem fel, a hidratáló krém előtt, semmi macera vagy finnyogás nem volt a bőröm részéről. Mivel ezt kimondottan zsíros vagy kombinált bőrre ajánlják, így nem hagyott zsíros érzetet, viszonylag hamar beszívódik. 

 

Tapasztalatok a 3 hét után: Az első perctől kezdve csodát tett, annyira lelkes lettem, hogy bekentem vele a szememet is, azt nem kellett volna, sok volt ott az érzékeny bőrömnek a készítmény és napokig piros volt és fájt. Másutt azonban ilyen probléma nem jelentkezett, sőt, az arcbőröm egységes lett, szép, egészséges, mintha 10 órákat aludtam volna. Ez volt az első élményem retinollal, de nagy hiba, hogy eddig kimaradt.

Geek & Gorgeous 101 A-Game5

Geek & Gorgeous 101 A-Game5

Geek & Gorgeous 101 A-Game5

Első benyomás: A G&G retinal szérum sárgás színű és krémes állaga van, mintha az arckrémed lenne. Illata nincs, ami szerintem szuper.

Használat: Nagyon jó érzés felkenni, szuper gyorsan felszívódik, kis selymes érzetet hagy maga után pár pillanatig, de ha utána még kenek fel bármilyen szérumot, krémet, azzal sincs baj. Mivel a fő hatóanyaga a retinal, így csak este használtam, másnak is ezt ajánlom, minden retinolos, vagy származékait tartalmazó krém esetében, ha nem akarunk jó kis pigmentfoltokat magunknak. Egy pumpálásnyi adag bőven elég belőle.

Tapasztalatok a 3 hét után: Az eddigi legjobb szérum, amit a retinolok családjából kipróbáltam, pedig már többel próbálkoztam, de minden más retinolos cucc irritációt okozott, mivel sajnos nagyon érzékeny bőröm van. Irritációt nem okozott, teszi szépen a dolgát, mivel nem egy túl erős készítmény, így nem lehet várni tőle, hogy csodákat műveljen 3 hét alatt, de mivel ugyanezt a készítményt használtam már a tesztidőszak előtt is, összességében körülbelül fél éve, így elmondhatom, hogy nagyon hasznos kis szérum a bőrápolási rutinomban. Sokkal szebb és kipihentebb azóta a bőröm, mintha ráncom is több lett volna korábban. Remélem, hogy évek múlva is látszódni fog, hogy használom ezt a retinalos szérumot.

Estée Lauder Perfectionist Pro Rapid Renewal Retinol Treatment

Estée Lauder Perfectionist Pro Rapid Renewal Retinol Treatment

Estée Lauder Perfectionist Pro Rapid Renewal Retinol Treatment

Első benyomás: Tubusos kiszerelésű, fehér, krémes állagú készítmény, enyhe illattal.

Használat: Esténként használtam, leírása alapján egy borsónyi mennyiséget, mely valóban elegendő volt. Eleinte megpróbáltam naponta, ez azonban számomra túl erős volt, holott rendszeresen használok más retinolos szérumot (ez idő alatt természetesen nem). Mégis, napi használattal négy nap után piros folt, bőrirritáció jelentkezett. Felfüggesztettem a szérum használatát és két nap alatt el is múlt, ezt követően már csak kétnaponta vittem fel, és így megfelelően működött. Hozzáteszem, a leírásában is ez a javaslat szerepel, én kapkodtam el a dolgot, így a pirosodást egyáltalán nem írnám a szérum számlájára, ellenben jó példa rá, hogy nem érdemes elkapkodni a retinolos szérumok használatát. A szérum tökéletesen felszívódik, nincs ragacsos érzet, plusz réteg, hidratáló krémet mindig tettem fölé. Ezen kívül csak hidratáló szérumot használtam mellette, azzal tökéletesen lehetett kombinálni.

Tapasztalatok a 3 hét után: Túljutva az első hét tanulságain, a további két két már pozitív mérleggel zárt, valóban érzékelhető volt, hogy bőröm simább, egyenletesebb lett, tapintásra is valahogy feszesebb. Biztosan nem hagyom abba a használatát a tesztidőn túl sem, kíváncsi vagyok, még további 1-2 hét milyen változást hoz a bőrömön. Amit nagyon sajnálok, hogy szemkörnyékre ezt a krémet nem javasolják használni (megnéztem, a márkánál külön krém kapható erre a területre), pedig szarkaláb-kezdeményeimen is szívesen teszteltem volna képességeit. 

Institut Esthederm Intensive Retinol Oil Serum 

Institut Esthederm Intensive Retinol Oil Serum 

Institut Esthederm Intensive Retinol Oil Serum

Első benyomás: Áttetsző, kissé olajos állagú, diszkréten púderes illatú.

Használat: Felkenni nagyon könnyű volt és gyakorlatilag azonnal szívta is be a bőröm. Enyhe, de nem zavaró, inkább kellemes olajos érzetet hagyott maga után. Az esti arcápolási rutinomba a lemosás-tisztítás és a hidratáló krém közé illesztettem be és úgy tapasztaltam, ott jó helyen is volt. Kiválóan „összedolgozott” a jelenlegi kedvenc hidratáló krémemmel, végeredményként pedig még komfortosabb bőrérzetet kaptam, mint egy szimpla tisztítás-hidratálás után.

Tapasztalatok a 3 hét után: Irritáció, pattanás a tesztelés ideje alatt egyáltalán nem jelentkezett. Kombinált bőrtípusom van, az arcom egyes területei zsírosabbak, míg mások kifejezetten szárazak. Ami a legfeltűnőbb volt, hogy nagyjából a második hét táján mintha egyensúlyba kerültek volna ezek a területek, az arcbőröm egységes tónust öltött. Mélyebb ráncaim egyelőre nincsenek, enyhébb nevetőráncaim viszont igen, ezek valamelyest tompultak a szérum hatására.

La Roche-Posay Retinol B3 Szérum

La Roche-Posay Retinol B3 Szérum

La Roche-Posay Retinol B3 Szérum

Első benyomás: Az állaga kissé folyékony. Amikor kinyitottam nagyon erős, számomra kellemetlen gyógyszerszaga volt, de ez szerencsére a felkenéskor enyhült.

Használat: Az illata miatt nem volt olyan kellemes felvinni, illetve egy kis időt adni kell neki, hogy felszívódjon és s kezdeti ragacsos érzés elmúljon. Az első 1,5 hétben jelentkezett egy enyhe maró érzés, de irritációt, piros foltokat vagy más hasonlót nem okozott, később pedig ez az érzet sem jelentkezett már. Alkalmanként nagyjából 2-3 cseppet használtam, könnyű volt eloszlatni a bőrön. A rutint nem zavarta, utána használtam hidratáló krémet is, ahogy esténként szoktam. 

Tapasztalatok a 3 hét után: Az első másfél hétben jelentkező maró érzésen kívül nem volt más irritáció, a bőröm pedig már az első használat után ragyogó lett, látható volt rajta, hogy neki tetsző hatóanyagokhoz jutott. A harmadik hétre a tónusa is sokat javult, a ráncok is halványodtak és egyenletesebbé vált az arcszínem.

Avon Anew Skin Reset Plumping Shots

Avon Anew Skin Reset Plumping Shots 

Avon Anew Skin Reset Plumping Shots

Első benyomás: Erős műanyag ampullákba zárt átlátszó folyadékról van szó, kicsit folyós állagú, kellemes illatú. Kúraszerűen kell használni, egy szettben 7 ampulla található.

Használat: A szérumot az ujjbegyemre öntögettem és onnan vittem fel az arcomra. Bőségesen van az ampullában a szérumból, jutott a nyakamra is belőle, megfelelően el lehetett osztani mindenhová. A szérum enyhén olajos érzetű, ezért fénylett tőle a bőröm, mivel azonban este használtam, ez nem volt zavaró, maradt ideje beszívódni. Reggel az arcmosásnál mégis érezhető volt egy enyhén ragacsos réteg belőle, amely persze az arctisztítással eltűnt. 

Tapasztalatok a 3 hét után: Abszolút pozitívuma, hogy ahol eddig bőrszárazságot tapasztaltam, ott semmi nyoma nem maradt. Minden szárazság eltűnt az arcomról, pedig ez ősszel szokott néha problémát okozni. Nagyon puha tapintása lett bőrömnek és mintha kisimultabbá is vált volna. Kicsit olyan, mintha jól kipihentem magam egy kiadós alvással, pedig ez a teszt közben nem történt meg, de az arcom mégis üde volt és kisimult. 

APOT.CARE Vitamin A Pure Serum

APOT.CARE Vitamin A Pure Serum

APOT.CARE Vitamin A Pure Serum

Első benyomás: Átlátszó, vízszerűen folyékony szérum. Sajnos az illata nem volt kellemes az én orromnak, de szerencsére ez felkenés után viszonylag gyorsan elillan.

Használat: Maximum 3 cseppet lehet csak belőle használni, amit a pipettával nagyon egyszerű volt felszívni és az arcomra adagolni. Gyorsan elkenhető és gyorsan be is szívódik. Nem használtam mással a szérumot, néha tettem egy kis hidratáló krémet még fölé, de nem rendszeresen. Esténként használtam, nappalra pedig fényvédőt használtam a teszt alatt, ha kiléptem a lakásból. 

Tapasztalatok a 3 hét után: Sajnos a szérum illata kicsit zavaró volt számomra, de egyébként a hatása nagyon kellemes volt. Egységessé tette az arcomat, a régi bőrhibák nyomait ennyi idő alatt is eltüntette, és az apróbb, vékony ráncaimat is mintha kicsit kisimította volna a homlokomon. 

Phi Cosmetics Violet Retinol

Phi Cosmetics Violet Retinol

Phi Cosmetics Violet Retinol

Első benyomás: Tejszerűen fehér, inkább vizes állagú a szérum, illata természetes, alig észrevehető.

Használat: Hihetetlenül gyorsan felszívódik, nem ad olajos érzetet, nem lesz tőle kényelmetlen réteg a bőrön. Mindig este használtam, úgy két-három pumpálásnyit egy alkalommal. Elfért fölé egy éjszakai krém is, de nem mindig kentem fel.

Tapasztalatok a 3 hét után: Amit érzékeltem, hogy ez egy hihetetlenül hatékony, feszesítő krém, viszont erre a hatásra még várni kell, ugyanis le kellett csökkentenem a használatát, mert nem bírta a bőröm a retinolt ilyen mennyiségben (előtte még sosem használtam). Noha éjszakára tettem fel, másnap, egy verőfényes őszi napsütésben tett kiadós séta után, az orrom mellett piros viszkető, égő folt (kicsi égési sérülés) jelentkezett, illetve később (sima természetes fényben) a szem alatti érzékeny bőr is kipirosodott. Bár mondták, hogy használata alatt érdemes fényvédőt is magunkra kenni nap közben, az organikus arckrémemben levő sajnos nem bizonyult elégnek. Mivel a bőröm elég érzékeny retinol nélkül is a fényre, tavasszal, az első melegebb napok után hajlamos vagyok apró pattanásokra a homlokomon és az arcom oldalán (napallergia). A krém így ezt a problémámat is előhozta, ezért csökkentettem az adagot, és heti egyszeri felkenés után semmilyen hasonló probléma nem jelentkezett, a pattanások teljesen felszívódtak és a kipirosodás sem jelentkezett szerencsére. Úgy tűnik, megtaláltam a nekem való mennyiséget ebből a szérumból, és szerintem mindenkinek érdemes kísérleteznie vele, mert a pozitív hatása tényleg magáért beszél.

Arc- és testápolás télen:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

 1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
 2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
 3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
 4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése