nlc.hu
Életmód

Természetes praktikák pattanások okozta foltok ellen

4 természetes praktika, amivel megszabadulhatsz a pattanások okozta foltoktól

A pattanások után, még ha kíméletes módon kezeltük is őket, az esetek többségében bizony pöttyök, foltok maradnak a bőrön. A most következő természetes, házi módszerekkel azonban hatékonyan halványíthatod azokat.

Aloe vera gél

Az aloe vera leveléből nyerhető gél rendkívül sokoldalúan használható a bőrápolásban is, hiszen antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Bevethető a pattanások okozta foltok ellen is. Önmagában is megállja a helyét, azonban a hatékonyságát tovább fokozhatod, ha teafaolajat is adsz hozzá. Egy evőkanál aloe vera gélhez 2-3 csepp teafaolajat adagolj, majd naponta egyszer kend be vele az arcbőröd vagy bármely más testrészt, ahol aknés foltok alakultak ki. 15 percig hagyd fent, majd meleg vízzel öblítsd le!

Levendulaolaj és kókuszolaj

A levendulaolaj gyulladáscsökkentő hatású, míg a kókuszolaj E-vitaminban és zsírsavakban gazdag. E két olaj keveréke pedig valódi „csodaszer”, ha az aknés foltok eltüntetése a cél. Semmi mást nem kell tenned, mind hogy egyenlő arányban összekevered a két olajat, majd bedörzsölöd vele az bőrödet. Ha zsírosodásra hajlamos a bőröd, elég, ha 20-30 percig hagyod hatni, majd lemosod. Ha száraz bőrrel rendelkezel, akár egész éjszakára is fent hagyhatod, azonban reggel akkor is alaposan moss arcot! A keverék naponta egyszer alkalmazható.

Levendulaolaj

Levendulaolaj (Fotó: Getty Images)

Kurkuma

A kurkuma csökkenti a bőrirritációt, gyorsítja a gyógyulás folyamatát, emellett pedig megszabadítja a bőrt a benne lévő méreganyagoktól, így az esetleges újabb aknék kialakulásának esélyét is csökkenti. A fűszerből kiváló arcmaszk készíthető. Egy pohár natúr joghurthoz keverj egy evőkanál jó minőségű őrölt kurkumát és 2-3 csepp kókuszolajat! A keveréket kend fel a bőrödre és hagyd teljesen rászáradni, ezt követően gyengéden masszírozd le róla, végül a maradékot mosd le! Ezt a pakolást hetente legfeljebb 3 alkalommal használd!

Burgonya

A burgonya szuper C-vitamin- és B6-vitamin-forrás. A C-vitamin fokozza a kollagénképződést, halványítja a sötét foltokat és helyreállítja a bőrt, míg a B6-vitamin csökkenti a gyulladást. A burgonyát darabolt vagy pépesített formában, masszírozó mozdulatokkal vidd fel a bőrödre! 20 percig hagyd rajta, majd meleg vízzel mosd le!  

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top