nlc.hu
Életmód

Mézzal a pattanásos arc ellen

Ezert kend be mézzel az arcod!

Meglepő, de a méz – annak készítésének különleges folyamata miatt – kifejezetten értékes anyag a bőrápolásban.

A méz használható az akné vagy olyan autoimmun kondíciók ellen, mint az ekcéma, sebhelyek gyógyításában, a bőrtónus kiegyenlítésében, de még a candida gomba túlszaporodása is kontrollálható.

A nyers, pasztőrözetlen méz erre a legjobb, mint a manukaméz, erről ugyanis több kutatás is kimutatta, hogy valóban jól működik a különböző bőrproblémákra, sőt, még orvosok is használják sebgyógyítás során. Azért fontos, hogy pasztőrözetlen, nyers még legyen, amit alkalmazol, mert ebben van elég egészséges baktérium a hatékonyságért. Ez lesz az, ami aktiválja majd az immunrendszered, hogy segítsen a gyulladás, kipirosodás vagy foltok csökkentésében. A méz ugyanis felgyorsítja a bőrsejtek gyógyulási folyamatát, emellett természetes bőrradír, ami azt jelenti, hogy felkenve leszedi a fénytelen, száraz, elhalt hámsejteket, és felfedi az alatta lévő új bőrt.

Bőrproblémák ellen fogj három rész mézet és egy rész frissen őrölt fahéjat, és egy kicsit melegítsd fel a keveréket a mikróban. Ezután, akár egy sima arcmaszkot, vidd fel a bőrödre, és hagyd hatni 8-10 percig. Meleg vízzel mosd le és szárítsd meg az arcod.

Méz az arcra

Fotó: Getty Images/RossHelen

Ha inkább a bőröd világosítására, élénkítésére próbálnád ki a mézet, arcmosás után kend be manukamézzel. Nem akarod, hogy túl ragadós legyen? Adj hozzá még előtte egy kis vizet, így könnyebb lesz eltávolítani. Hagyd, hogy tegye a dolgát pár percig, majd mosd le, és csodálkozhatsz is, mennyire jól működik a bőrradírozó funkciója is!

Ugyan égési sebekre vagy mély vágásokra semmiképpen sem ajánljuk a mézet, ha akné utáni hegeid vannak, netán csak nem akar eltűnni egy-egy pattanás helye, akkor helyi kezelésként bevetheted a méhek csodaszerét. Használd úgy, mint egy sima krémet, amit amúgy is alkalmaznál ilyen esetben.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ne menj át Micimackóba és kend be gondolkodás nélkül vastagon a fejed mézzel – még mielőtt az arcodra pakolod, próbáld ki a bőrödön, hogy ellenőrizd: nem vagy rá érzékeny. Ha pedig allergiás vagy a pollenre, a zellerre, a méhcsípésre vagy egyéb méhekhez köthető termékekre, akkor jó messzire kerüld az egész mézbizniszt. Ezenkívül ne akarj mézpakolással az arcodon lefeküdni. Elalvás előtt mindig távolítsd el a felvitt mézet, miután ha rajta maradt a bőrödön, akkor az éjszaka folyamán simán begyűjthet port és egyéb szennyeződéseket, ami viszont pattanásokhoz fog vezetni.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top